Patatesi don vurdu vatandaşın cebi yandı...

Adana’da son 93 yılın en soğuk Mart ayı yaşanıp geceleri hava sıcaklığı eksi 5 derecelere kadar düştüğü için patatesi don vurunca pazarda kilosu 8 liradan satılmaya başlandı.

23 Mart 2022 Çarşamba 15:06
Patatesi don vurdu vatandaşın cebi yandı...

Adana’da son 93 yılın en soğuk Mart ayı yaşanıp geceleri hava sıcaklığı eksi 5 derecelere kadar düştüğü için patatesi don vurunca pazarda kilosu 8 liradan satılmaya başlandı.
Adana’da 1929 yılından bu yana Mart ayı maksimum sıcaklık değeri en fazla 16 dereceyi gösterdi. Yeni 93 yıldan bu yana ilk kez Mart ayında gece hava sıcaklığı eksi 5 dereceye kadar düştü. Çoğu günlerde de hava sıcaklığının sıfırın altında seyretmesi özellikle yeni çıkmakta olan ürünleri etkiledi. Bu ürünlerin başında da patates geliyor.  Türkiye’nin 2022 yılının ilk patatesi Adana’da hasat edilecekken don vurdu.  Hava sıcaklığına göre Nisan ayının ortalarından itibaren hasat edilmeye başlanan turfanda patates Türkiye genelinde fiyatları düşürürken bu yıl don vurduğu için daha hasat edilmeden fiyatları yükseltti.  Patatese don vurdu haberlerinin ardından kilosu 3.5 lira olan patates pazarda 8 liraya kadar fırladı. 
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, patatesin ciddi hasar gören ürünlerin başında geldiğini belirterek, “En başında üründe rekolte kaybı olacaktır yani dönüme 4-5 ton ürün beklentisi yarı yarıya düşecektir. Ayrıca dondan etkilenen ürünlerin yetişme dönemleri dolayısıyla hasat dönemleri bir kaç ay gecikecektir. Meydana gelen bu olaydan sonra patateste fiyat artışları olmaya başlamıştır. Daha önce 3-4 TL den satılan depo fiyatları fırladı. Don zararı patates kadar olmasada bölgemizde erken yetiştirilen soğan kavun karpuz gibi ürünlerde de zarara yol açmıştır” dedi.
Pazara giden vatandaş ise patatesin kilosunun sadece bir haftada yüzde 100’den fazla artış göstermesine bir anlam veremeyerek, “Patatesi don vurdu tamam bunu anladık.  Ancak don vurulan ürünler hasat edilmedi. Hala depodaki patatesleri yiyoruz.  Bunları zaten tüccarda pazarcı da ucuza aldı. Neden hemen fiyat fırlıyor hem de yüzde 100’den fazla. Bunun adı fırsatçılıktır, bunun adı nankörlüktür.  Türkiye’de fiyatları ekonomideki olumsuzluklar kadar fırsatçılarda artırıyor. Patatesin kilosu geçen hafta 3 lira 4 liraydı bu hafta en ucuzu 8 lira. Hadi bir lira zammı anlarız da 4 lira zam nedir.   Bunu vicdanı olan yapmaz” dedi.

Anahtar Kelimeler:
HaberZamPatates
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.