Mersin ve Adana,nın belediye başkanları bir araya geldi

Mersin’de Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, iki kentin gelişimine katkı sağlamak ve ortak çalışmalar yapmak için bir araya geldi.

22 Mart 2022 Salı 10:55
Mersin ve Adana,nın belediye başkanları bir araya geldi

Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (Çukurova SİFED) tarafından düzenlenen 'Çukurova İçin Ortak Gelecek' başlıklı toplantılar serisinin ilki Mersin’de yapıldı. Toplantıya Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar konuşmacı olarak katılırken, iki kentin sivil toplum örgütleri ve odalarından temsilciler ile çok sayıda iş insanı da yer aldı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Nejat Erk'in yaptığı toplantıda, iki başkan, Çukurova özelinde Mersin ve Adana'nın rekabeti bırakıp, iş ve güç birliği yapması konusunda ortak görüşlerini aktardı.

'ADANA VE MERSİN BİRLİKTE HAREKET ETMELİ'

Toplantının açış konuşmasını yapan Çukurova SİFED Başkanı Hüseyin Kış, "İki komşu il olan Adana ve Mersin, her alanda işbirliğini güçlendirerek Çukurova bölgesini bir çekim merkezi haline getirmeleri mümkündür. Bu vizyonu öne çıkarmak, daha önce yaşananları bırakarak bundan sonra ortak bir sinerjinin yakalanmasına fırsat sağlayacaktır. Adana ve Mersin, 1990'lı yıllarda sosyal ve ekonomik açıdan Türkiye'nin ilk 5 ili içerisinde yer alırken, bugün 25'inci sıralarda rekabet eden iki kenttir. Üstelik bu iki kentimiz de TÜİK verilerine göre ne yazık ki yoksulluk ve gelir adaletsizliğinde 3'üncü sırada yer almaktadır. İşsizlik de maalesef iki şehrimizin kanayan yarasıdır. Kısaca çok da anlamlı olmayan bu rekabet bizleri ileriye taşımamış, tersine geriye götürmüştür. Adana ve Mersin, ortak hareket ederek daha başarılı sonuçlar elde edebilir. Çukurova'nın gelişimi için öncülük etmek isteyen tüm insanları aynı platformda buluşmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

‘ADANA VE MERSİN GERİ KALDI’

Açılış konuşmalarının ardından toplantıya geçildi. İlk olarak söz alan konuk Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar, Adana ve Mersin'in çok gerilere düştüğünü söyledi. Adana ve Mersin’in güçbirliği içinde olması gerektiğini savunan Başkan Karalar, “Adana ile Mersin'in bir rekabeti yok. Benim Vahap Bey'le ya da Vahap Bey'in benimle bir rekabeti yok, olamaz da. Biz ancak Adana'yla Mersin'in ortak faydasını düşünen, birbirine engelleyen değil, birbirini destekleyen bir yönetim modeliyiz zaten. Bunu kanıtladık. Hiç kimse şunu söyleyemez; 'Adana'nın lehine Mersin'e engellediniz ya da Mersin'in lehine Adana'yı engellediniz'; böyle bir uygulamamız asla olmadı. Bir uyumsuzluğumuz da olmadı, olmaz da. Bu çok net söyleyeyim. Yine dikkatinizi çekmek istiyorum, burada neredeyse Türkiye'yi idare edenlerin bir eksiği var. Bugün iki kent 4'ten, 5'ten 23-24'lere gelmişse elbette belediye başkanlarının da sorumluluğu vardır ama esas sorumluluk siyasettedir, yönetendedir ve ayrıca kent dinamiklerindedir. Çünkü biz siyaseti demek ki, yeteri kadar zorlanmamışız. Yeteri kadar Adana'yla Mersin'i yatırım ortamı yapamamışız. Ama burada Vahap Başkan ile benim sorumluluğum yok. Biz zorluyoruz” dedi.

‘GELİR DAĞILIMINDA ADALETSİZLİKTE AT BAŞI GİDİYORUZ’

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise Mersin ve Adana’ya nüfuslarının altında bütçe geldiğini söyledi. Başkan Seçer şunları söyledi:

“Mersin'in 2 milyona yaklaşan yerli nüfusu; Adana'nın da 2,3 milyon civarında yerli nüfusu var ama bir de yarısı kayıtlarda görünüp yarısı görünmeyen geçici koruma altında olan nüfus var. Bu veriler, örneğin bizim ciromuz, kentin cirosu, kişi başına düşen gelir, kişi başına merkezi hükümetten gelen paylar, bu reel olmayan nüfus üzerinden bölünüp, çarpılıp rakamsal olarak tablolara dökülüyor. Oysa gerçek bu değil. Örneğin, Adana 2,3 milyon nüfusa göre merkezi bütçeden kesilen paylardan, İller Bankası'ndan para alıyor ama hizmet götürmekle sorumlu olduğu nüfus minimum 2,7 milyon. Aynı şekilde Mersin olarak 2 milyon 350 bin nüfusa hizmet götürmekle zorunluyuz. Biz, Türkiye'de Suriye krizinden sonra nüfus anlamında etkilenen 5'inci-6'ncı sırada illeriz. Bu çok önemli, geleceğimizi de kurgularken önümüze koymamız gereken bir konu. Biz gayrisafi yurt içi hasılada da Türkiye ortalamasından gerideyiz. Bu da çok manidar. Daima ortalamanın bin 500 dolar ile 2 bin 500 dolar arasında Adana'nın ve Mersin'in kişi başı yurtiçi hasıladan düşen payı var. Türkiye ortalaması 9 bin dolar ise Mersin'in 7 bin 500 dolardır, Adana'nın da 6 bin 500 dolar civarında. Böyle bir tablo var. Buradan yola çıkarak bazı şeyleri konuşmamız lazım. Rakamlarla da gelir dağılımında adaletsizlik, yoksulluk, insani gelişmişlik rakamlarına bakın, biz olumsuzluklarda en üst sıradayız, olumlu durumlarda en alt sıralara doğru gidiyoruz. İnsani gelişmişlikte alt sıralardayız, gelir dağılımında adaletsizlikte at başı gidiyoruz. En üst sıralardayız Adana ve Mersin. Yoksulluktan aynı şekilde.”

Konuşmaların ardından toplantı katılımcıların soruları ile devam etti. 

Anahtar Kelimeler:
HaberAdanaMERSİNBELEDİYE
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.