Büyükşehir’den Nadir Hastalıklarla ilgili farkındalık etkinliği

28 Şubat Nadir Hastalıklar Günü'nde tarihi Taşköprü’de farkındalık ve bilgilendirme etkinliği gerçekleştirildi. Hasta çocuklara çeşitli hediyeler verildi, rengarenk balonlar gökyüzüne bırakıldı. Çok sayıda kurumun katıldığı etkinlikte genetik nadir hastalıklarla ilgili farkındalık oluşması için bilgilendirme yapıldı.

28 Şubat 2022 Pazartesi 14:40
Büyükşehir’den Nadir Hastalıklarla ilgili farkındalık etkinliği

Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı öncülüğünde, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Adana Tabip Odası, Adana Kent Konseyi ve MPS LH Derneği iş birliğiyle, 28 Şubat Nadir Hastalıklar Farkındalık Günü dolayısıyla, nadir görülen genetik hastalıklara dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak ve söz konusu hastalıkların teşhis ve tedavisinde bilinmesi gerekenlerle ilgili tarihi Taşköprü’de etkinlik düzenlendi.

 

TEMEL AMAÇ FARKINDALIK YARATMAK

Adana’da ve ülkemizde, nadir hastalıklar konusunda toplumda ve sağlık sektöründe farkındalık yaratıp, bilgi düzeyini artırmak ve bu hastaların sorunlarına dikkat çekmek isteyen Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, paydaşları ile birlikte Taşköprü üzerinde 28 Şubat Nadir Hastalıklar Farkındalık Günü’nde etkinlik düzenledi.

BİLGİLENDİRME YAPILDI, ÇOCUKLARA HEDİYE VERİLDİ, BALON UÇURULDU

Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nca düzenlenen etkinliğe Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Adana Tabip Odası, Adana Kent Konseyi, MPS LH Derneği ile hasta çocuklar ve aileleri ile vatandaşlar katıldı. Etkinlikte nadir hastalıklarla ilgili ve hastalarla iletişim yöntemleri, ayrıca hastalara yönelik davranış şekillerine dair bilgi verildi.

Taşköprü üzerindeki etkinlikte hasta çocuklara çeşitli hediyeler verildi, çocukların yüzleri boyanıp, yüzlerce renkli uçan balon gökyüzüne bırakıldı.

NADİR GENETİK HASTALIKLARIN YAKLAŞIK 800 ÇEŞİDİ VAR

Yaklaşık 8 bin çeşidi bulunan nadir görülen genetik hastalıkların, en fazla rastlanılan türlerinin  Mukopolisakkaridoz, Lizozomal Depo  ve Feniketanüri hastalıkları olduğunu belirten uzmanlar şunları söyledi: “Nadir hastalıklar, genelde ağır seyirli, kronik hastalıklardır ve çoğunlukla bu hastaların yüzde 30’u 5 yaşından önce hayatlarını kaybetmektedir. Araştırmaya göre, nadir hastalıklar şu anda dünya nüfusunun yüzde 3,5 - 5,9'unu etkiliyor, bu da tahminen dünyada 350 milyon insana karşılık geliyor. 8 bin civarında nadir hastalık olduğu ve bunların da yüzde 72'sinin genetik olduğu biliniyor. Nadir hastalıkların toplumun yüzde 6-10’unu ve doğumların yüzde 3-4’ünü etkilediği düşünülmektedir. Bu da dünyada yaklaşık 350 milyon Türkiye’de ise yaklaşık 5-6 milyon kişinin ve yakınlarının nadir hastalıklarla mücadele ettiği belirtiliyor. Nadir hastalıkların sadece yüzde 5 kadarı için onaylı bir tedavi olduğu tahmin edilmektedir. Nadir hastalıklar alanında farkındalığın ve etkilenen hasta sayısının diğer birçok hastalığa oranla az olması nedeniyle doğru tanıda gecikmelere neden olabilmektedir. Gecikmeye bağıl olarak da tedavi gecikmesi yaşanmakta ve bu gecikmeler birçok hasta için geri dönüşümsüz hasarlara neden olabilmektedir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.