TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yücesoy: Mersin'e 21 katlı bina yapılamaz

27 Mart 2023 Pazartesi 12:21
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yücesoy: Mersin'e 21 katlı bina yapılamaz
MERSİN'de, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy, 500-1000 metrekarelik parseller üzerine 18-21 katlı binalar yapılamayacağını belirterek, planların belediye meclislerinde onaylansa dahi yasal olmayacağını söyledi. 
İbrahim Yücesoy, 'Mersin Kent Merkezi Kat Yüksekliklerini İçeren Mahkeme Süreçleri' başlıklı bir açıklama yaptı. Yücesoy, "Mersin'de 1/bin ölçekli uygulama imar planları ilçe belediyeleri tarafından hazırlatılmış, onay sürecine girilmiştir. Uzun zamandır beklediğimiz ve emsal karar taşıması ile kent bütününü ilgilendiren; 02.07.2020 tarih ve 37 sayılı karar ile Toroslar Belediye Meclisi tarafından kabul edilen Arpaçsakarlar Mahallesi 1. etap uygulama imar planına açmış olduğumuz davaya atanan resmi bilirkişi heyeti tarafından mahkemeye teslim edilen raporda, söz konusu imar planında 5 kat olarak planlanan ve yaklaşık yüzde 70'i yapılaşan bölgenin 18 kat olarak revizyon planlarda onaylanmasının; temel şehircilik ilkelerine ve kamu yararı kavramına aykırı olduğu kanaatine varılmıştır" dedi. 
İTİRAZLARA RAĞMEN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Kat yükseklikleri belirlenirken bölgesel analizler yapılması gerektiği, parselasyon planlarına, mülkiyet durumlarına ve arazi topoğrafyasına göre belirleme yapılması gerektiğinin altını çizen Yücesoy, "Açmış olduğumuz davanın bilirkişi raporunda sözü geçen 5 kat yapılaşan bölgenin 18 kat olarak planlanması kent için emsal karar oluşturmaktadır. Belediyeler tarafından hazırlatılıp meclis üyeleri tarafından onaylanan uygulama imar planlarında birçok planlama bölgelerinde 18-21 katlar öngörülmüş yaptığımız bütün itirazlara rağmen bu kararlar yürürlüğe girmiştir" diye konuştu. 
"TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
Kurul olarak afet zamanlarında değil her zaman rasyonel planlama ile kentlerin sağlıklı ve dirençli oluşmasına gerektiğine inandıklarını vurgulayan Yücesoy, "Bu nedenle mahkeme süreçleri ve aklın ışığında 500 bin metrekarelik parseller üzerinde 18-21 katlı binalar yapılmayacağı gibi bu parsellerin üzerine en çok 18-21 kat yazılsa ve onaylansa dahi bu planların yasallığının olmayacağı kanıtlanmıştır. Sonuç olarak kentlerimizde rasyonel planlama üretebilmek için 4 merkez ilçe bütününde bölgeleme ve diğer bilimsel veriler ışığında kat yüksekliklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Gereken yapılmadığı takdirde elimizdeki resmi raporlar ile sürecin sonuna kadar yasal takipçisi olacağımızı kamuoyuna beyan ederiz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.