Prof. Dr. Şükrü Ersoy: 4,8'lik deprem bölgenin ne kadar canlı olduğunu gösteriyor

26 Aralık 2022 Pazartesi 12:18
Prof. Dr. Şükrü Ersoy:  4,8'lik deprem bölgenin ne kadar canlı olduğunu gösteriyor

YILDIZ Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı ve Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Ersoy, "4,8 büyüklüğündeki deprem buranın enerjisini almaz, tam aksine bölgenin ne kadar canlı olduğunun açık göstergelerinden biri" dedi.
Kırıkhan ilçesine gelen Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı ve Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, yaşanan 4,8 şiddetindeki deprem ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Hatay'ın bir deprem coğrafyası üzerinde olduğunu hatırlatan Ersoy, Hatay'da yaşanacak olası bir deprem öncesinde kurumların ve bölgede yaşayanların neler yapması gerektiği hakkında bilgiler verdi.  Ersoy, "Kırıkhan, Amik Ovası'na yerleşen bir ilçe. Zeminden kaynaklı olarak 4,8'lik deprem burada çok şiddetli hissedilmiş. Ova, alüvyonu gevşek sulu bir zemine sahip olduğu için üzerindeki yapı stoku bunu daha çok hisseder" dedi.
'HAZIR OLMAMIZ GEREKİR'
Ersoy, yapıların sağlam ve zeminle barışık olması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"6 büyüklüğündeki bir deprem bundan 30 kat daha fazla enerji demektir. Hem vatandaşlar hem de yapısal olarak daha büyük depremlere hazır olmamız gerekir. Bölgenin tarihi, deprem konusunda biraz sabıkalı. Büyük can kayıplarının olduğu vakalar var. Bunu bildiğimiz için gelecekte de benzer şeylerin olabileceğini öngörüyoruz. Bölgenin genel bir deprem potansiyeli var bunun ne zaman ortaya çıkacağını bilemeyiz. Yanlış inanışı da düzeltmek gerekiyor, 4,8 büyüklüğündeki deprem buranın enerjisini almaz, tam aksine bölgenin ne kadar canlı olduğunun açık göstergelerinden biri." ()

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.