Doç. Dr. Uyanık: Kurban ibadetinde esas olan, kişinin kurbanını kendisinin kesmesidir

27 Haziran 2023 Salı 12:17
Doç. Dr. Uyanık: Kurban ibadetinde esas olan, kişinin kurbanını kendisinin kesmesidir

Mustafa ERCAN/MERSİN Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğretim üyesi ve dekan yardımcısı Doç. Dr. M. Zeki Uyanık, hac, kurban, zekat gibi mal ile yapılabilen ibadetlerin bizzat yapılabileceği gibi aynı şekilde vekaleten bir başkasına da yaptırılmasının da caiz olduğunu dile getirerek, "Kurban ibadetinde esas olan, kişinin kurbanını kendisinin kesmesidir" dedi. 
Mesin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğretim üyesi ve dekan yardımcısı Doç. Dr. M. Zeki Uyanık, kurban ibadeti ve Kurban Bayramı ile ilgili bilgiler verdi. İlk olarak kurbanın ne demek olduğunu ve dini hükmü ile ilgili konuşan Doç. Dr. M. Zeki Uyanık, "Kurban, sözlükte yaklaşma bir başka ifade ile Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey demektir. Dini bir terim olarak ise, Allah’ın rızasına nail olmak için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmektir. Kurban Bayramı’nda Allah indinde en sevimli ibadet kurban kesmektir. Hz. Peygamber, kurbanın kesilir kesilmez Allah indinde makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dahil olmak üzere her bir parçasının kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade ederek bu ibadeti tavsiye etmiştir" dedi.
Bir kimsenin kurban kesmekle yükümlü olabilmesi için Müslüman, ergenliğe erişmiş, mukim ve zengin olmasını gerektiğini belirten Doç. Dr. Uyanık, "Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak altı ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz" diye konuştu.
'KURBAN İBADETİNDE ESAS OLAN, KİŞİNİN KURBANINI KENDİSİNİN KESMESİDİR'
Vekaletle kurban kesimi hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Uyanık, "Kurban ibadetinde esas olan, kişinin kurbanını kendisinin kesmesidir. Bununla beraber mali bir ibadet olduğu için vekalet yoluyla da kestirilebilir. Dinimizde hac, kurban, zekât gibi mal ile yapılabilen ibadetleri şahsın bizzat kendisi yapabileceği gibi aynı şekilde vekâleten bir başkasına da yaptırması caizdir. Kurban vekalet verme yazılı veya sözlü olabilmektedir. Bir başka ifade ile vekalet yüz yüze verilebileceği gibi verirken telefon, faks veya internet gibi iletişim araçları vasıtasıyla da verilebilir. Vekalet bireye ya da kuruma verilebilir. Sözlü olarak vekalet verilirken vekil tayin edilen kişiye 'Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim' demelidir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.