Doç. Dr. Eray: Gayta kaçırma şikayeti önemli bir sosyal hastalık

08 Eylül 2022 Perşembe 12:44
Doç. Dr. Eray: Gayta kaçırma şikayeti önemli bir sosyal hastalık

ADANA, ()-ADANA'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde  gayta kaçırma şikayetiyle tedaviye alınan K. A. (39) ile C. B. (48) kalıcı pil uygulaması ile sağlığına kavuştu. Doç. Dr. İsmail Cem Eray bu durumun önemli bir sosyal hastalık olduğunu belirterek, "Basit bir pazar alışverişi bile bu kişiler için çok ızdırap verici olabilir" dedi. 
Isparta'da yaşayan K. A. ile Mardin'de oturan C. B.,  bağırsak rahatsızlıklarına bağlı geçirdikleri operasyonlar sonrası gayta kaçırma şikayetiyle ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne müracaat etti. İki kadın hastaya Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Cem Eray ve ekibi tarafından Sakral nöromodülasyon (SNM) yani pil uygulaması gerçekleştirildi. Kısa sürede normal yaşamlarına dönen hastalar taburcu edildi. 
Isparta'da 2018 yılında rektum kanseri nedeniyle ameliyat olduğunu, ardından kemoterapi ve radyoterapi aldığını sonrasında ise sürekli olarak tuvalete gitme ihtiyacı hissetmeye başladığını belirten K. A. neredeyse günde 100 kez tuvalete çıktığını ve bu durumun yaşam konforunu bozduğunu ifade etti. K. A.,  kalıcı pil uygulamasıyla tuvalete çıkma sıklığının günde 2'ye düştüğünü dile getirdi. Operasyon için Mardin’den gelen C. B. de bağırsak operasyonu sonrası bu durumla karşılaştığını dile getirerek, kendisine şifa olan ekibe teşekkür etti.
YAŞAM KALİTESİNİ BOZUYOR
Doç. Dr. İsmail Cem Eray ise gaz veya gayta kaçırmanın insanların yaşam kalitesini bozan önemli bir sosyal hastalık olduğuna dikkati çekerek, “Basit bir pazar alışverişi bile bu kişiler için çok ızdırap verici olabilir. Bu nedenle bu hastalar çoğunlukla evlerinden dışarıya çıkmak istemeyerek sosyal çevrelerinden uzak kalmaya çalışırlar. Bazı hastalarda diyet ve tuvalet alışkanlığı düzenlenmesi ile bazı ilaçlar yararlı olurken, diğerlerinde daha karmaşık tedavi yöntemleri gerekebilmektedir” dedi.
Eray, Sakral nöromodülasyon (SNM) yönteminin tüm tedavi yöntemlerinin denendiği ancak başarılı olmadığı bazı hastalar için oldukça faydalı sonuçlar verdiğini kaydetti. ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.