Anemurium Antik Kenti'nde kazı çalışması sürüyor

22 Haziran 2022 Çarşamba 12:44
Anemurium Antik Kenti'nde kazı çalışması sürüyor

Mithat ÜNAL/ ANAMUR(Mersin), () MERSİN'in Anamur İlçesi'nde, Roma ve Bizans dönemi boyunca son derece önemli bir yerleşim yeri olan, günümüze kadar sağlam kalabilen kalıntıların yer aldığı Anemurium Antik Kenti'nde kazı çalışması sürdürüyor.
Anemurium Antik Kenti'nde 7 yıldır devam eden kazı ve restorasyon çalışmalar 2 bin 300 yıllık tarihi gün yüzüne çıkartacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ortaçağ Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak başkanlığındaki kalabalık bir ekibin yer aldığı kazı tamamlandığında bölge tarihine de ışık tutacak.  Türk Tarih Kurumu tarafından finanse edilen kazı, karada olduğu kadar denizin dibinde de başta Bizans ve Roma dönemine ait sütunlar olmak üzere tarihi eserler gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak,  2016 yılından bu yana yaklaşık 7 yıldır aralıksız olarak devam ettiğini söyledi.
2016 yılından bu yana sahil kıyısında kalmış mimari blokların belirli bir alana taşınarak koruma altına alındığını kaydeden Tekocak, odeonun röle ve restorasyon projesinin hazırlanması, küçük hamamın röle ve restorasyon projesinin hazırlanması ve kuruldan onaylatılmasının ardından kilisenin konservasyon ve restorasyonu, Nekropol Kilisesi’nin zemininde bulunan zemin mozaiklerinin konservasyonu, küçük hamam zemin mozaiğinin konservasyonu, tonozlu mezarda bulunan zemin mozaiğinin konservasyonu şeklinde çalışmalarının da aralıksız olarak devam ettiğini dile getirdi.
Tekocak, antik kentin yılın 12 ayı ziyaret edilebilecek durumda olduğuna dikkat çekerek, "Anemurium Antik Kenti, dağlık Kilikya bölgesinin önemli liman şehirlerinden bir tanesidir. Burada bizim ekibimiz tarafından 2016 yılında başlayan çalışmalar  aralıksız olarak devam ediyor. Kazı çalışmalarımız 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk defa uygulanmaya başlayan 12 ay aralıksız devam eden 20 arkeolojik kazıdan bir tanesi olmuştur. 2016 yılından bu yana Anemurium Antik Kenti’nde, öncelikli olarak konservasyon ve restorasyon çalışmaları, ardından da araştırma kazılarıyla, devam ettirilmektedir" dedi.  ()

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.