UÇAN ROBOTLAR GÖREVE HAZIR.

1350 kilogram faydalı yük taşıyabilen taarruzî insansız hava aracı AKINCI'nın TSK'ya teslimatı sürüyor. Bu konuda 2021 hedefi yakalanmak üzere.

25 Aralık 2021 Cumartesi 13:50
UÇAN ROBOTLAR GÖREVE HAZIR.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslimine eylül ayında başlanan AKINCI taarruzî insansız hava aracında (TİHA) 2021 hedefi yakalanmak üzere. 

Baykar şirketi, proje takvimine göre 2021 yılı sonuna kadar 6 adet AKINCI'nın TSK envanterine teslimini öngörüyordu. Bu AKINCI'lardan 5'inin Türk ordusunda göreve başladığı sanılıyor. 

Çorlu Havaalanı'ndaki test uçuşlarının ardından Batman'daki SİHA üssüne intikal eden AKINCI'ya ilişkin radar kayıtları zaman zaman Flightradar sitesinde yayınlanıyor. 

Türk SİHA teknolojisinin geldiği en üst düzey nokta olarak gösterilen AKINCI, 24 saat havada kalabiliyor; hava-hava ve hava-yer görevlerinde kullanılan çok çeşitli bombalar taşıyabiliyor. 

Uydu kontrol bağlantısı sayesinde yer kontrol istasyonuyla binlerce kilometre uzaktan haberleşebilen AKINCI, tek uçuşta 7 bin 500 kilometre menzile uçabiliyor.

AYDA İKİ ADET ÜRETİLİYOR

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, eylül ayındaki bir röportajında TSK'ya 3 adet TİHA teslim ettiklerini belirtmiş ve şu bilgiyi vermişti: "Ayda 2 adet AKINCI üretebiliyoruz ama gerekirse seri üretim hattı hızlandırılabilir."

İlk olarak 'PT' serisi 3 adet prototip versiyonu üretilen AKINCI, daha sonra seri üretimi ifade eden 'S' koduna geçmiş ve teslim edilen araçların kuyruk numaraları S-1, S-2, S-3, S-4 diye devam etmişti. 

TSK'ya şimdiye dek 5 adet teslim edildiği sanılan AKINCI'nın bir adet hava aracını da Milli İstihbarat Teşkilatı'nın hizmetine sunduğu ileri sürülüyor. MİT'in yurtdışı operasyonlarda SİHA'lardan sıkça yararlandığı biliniyor. 

TUSAŞ, geçtiğimiz yıllarda elektronik izleme ve sinyal takibi yapabilen bir ANKA insansız hava aracını MİT'in kullanımına tahsis etmişti. MİT'in insansız hava aracı envanterine AKINCI'nın da eklendiği iddia ediliyor. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.