Zehirli sakın dokunmayın: Denizanaları sahilden toplanıyor

TÜRKİYE'NİN TURİZM MERKEZLERİNDEN MERSİN'DE SAHİL KENARLARINI DOLDURAN ZEHİRLİ DENİZ ANALARI BELEDİYE EKİPLERİ TARAFINDAN TOPLANMAYA BAŞLADI. DENİZANALARININ ZEHİRLİ OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEN PROF. DR. DENİZ AYAS İSE, KESİNLİKLE VATAND

ÇEVRE 26.02.2024 13:26:48 0
Zehirli sakın dokunmayın: Denizanaları sahilden toplanıyor

Türkiye’nin turizm merkezlerinden Mersin’de sahil kenarlarını dolduran zehirli denizanaları belediye ekipleri tarafından toplanmaya başlandı. Denizanalarının zehirli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Deniz Ayas, vatandaşların kesinlikle temasta bulunmaması gerektiğini söyledi.

Akdeniz’de 321 kilometre kıyısı bulunan Mersin’de son günlerde zehirli iğneleri bulunan denizanası kabusu yaşandı. Hafta sonu binlerce denizanası özellikle turizmin önemli noktalarından Erdemli ilçesinde bulunan Kızkalesi ile Silifke ilçesi sahillerinin kenarını doldurdu. Kıyıya vuran denizanalarını gören vatandaşlar da şaşırdı. Haber verilmesi üzerine Erdemli Belediyesine bağlı ekipler, Kızkalesi sahiline giderek denizanalarını tek tek topladı. Ekipler tüm sahili temizlerken tekrar aynı durumun yaşanması durumunda çalışmasına devam edeceği belirtildi.

Kızkalesi sahilinde denizanalarını gördüğünü belirten vatandaşlardan Emine Altuner Topkara, belediye ekiplerine haber verdiklerini, onların da temizleyip eski görünümüne kavuşturduğunu söyledi.

'Popülasyonlarını artırıyorlar'

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, son günlerde yaşanan denizanası kabusu ile ilgili bilgi verdi. Ayas, 'Mersin sahillerinde gördüğümüz ’rhopilema nomadica’ dediğimiz tür. Bu tür onlarca yıldır Akdeniz ekosisteminde. Kızıldeniz’den gelen bir tür. Geçen hafta Adana, Hatay ve Mersin bölgesinde de denizdeydik. Açık denizde çok yoğun denizanası varlığını tespit ettik. Bu tür belli dönemlerde akıntının da etkisiyle sahillere gelebiliyor. Yıldan yıla bu türün Akdeniz ekosisteminde arttığını görüyoruz. Özellikle Mersin körfezinde daha büyük popülasyonlar oluşturduğunu görüyoruz. Denizanaları planktonlarla besleniyor. Aşırı avcılık faaliyetleri sonucunda planktonlarla beslenen balık türleri denizden çekildiğinde, denizanaları için denizde daha fazla besin kalıyor, daha fazla plankton kalıyor. Popülasyonlarını artırıyorlar. Bunların popülasyonlarının günden güne artmasının temel nedenlerinden en önemli sebebi aşırı balıkçılık faaliyeti. Onun dışında küresel ısınma ve diğer faktörleri de sayabiliriz' dedi.

'Bu türler zehirli, kesinlikle dokunmamak lazım'

Denizanalarının pasif olarak denizde hareket ettiğini, dalgaların ve akıntıların etkisiyle bir yerden bir yere gidebildiğine değinen Prof. Dr. Ayas, 'Kendileri yer değiştirmezler. Dönemsel olarak denizdeki akıntılar ve dalga sistemleri açıktaki bu popülasyonları kıyılara doğru getirebilir. Mersin sahillerinde de bu günlerde gördüğümüz denizanalarının temel sebebi akıntılarla açıktaki bireylerin sahile vurması. Bu türler zehirli. Buna kesinlikle dokunmamak lazım. Ana gövdesi dışında uzantıları üzerinde yakıcı hücreleri var. Bunlar elinize değdiğinde kaşıntı, kızarıklık ve ciddi lezyonlar oluşturabilir. Bu noktada da kesinlikle dokunmamalarını biz tavsiye ediyoruz. Ölü bile olsa denizanalarına dokunmamalarını tavsiye ediyoruz' diye konuştu.

'Denizanası ile temas edildiğinde tatlı suyla yıkamayın'

Denizanalarının olduğu sularda belirli tentaküllerin kalabildiğine dikkat çeken Ayas, 'Bireyler de oradaysa kesinlikle suya da girmemek gerekiyor. Çünkü yakıcı hücreler ciddi lezyonlar oluşturabilir. Alerjik reaksiyonu olan insanlarda da nefes alma güçlüğü gibi çeşitli semptomlar daha ileri semptomlar gelişebilir. Eğer denizanası elinizi çarptığında ya da vücudunuzun herhangi bir yerine geldiğinde bir pamuğun üzerine sirke sürüp üzerine bastırabiliriz. Kesinlikle tatlı suyla yıkamamak gerekiyor. Deniz suyuyla o bölgenin tekrardan yıkanması gerekir. Eğer yapılabiliyorsa sirkeyi üzerine bastırarak oradaki etkisinin azaltılması gerekir' ifadelerini kullandı.

Mersin Tarsus’ta ilk hac kafilesi uğurlandı

Hatay’da haşereyle mücadele gece gündüz devam ediyor

Arsuz’da ev alevlere teslim oldu

Atakaş Hatayspor, Başakşehir maçının hazırlıklarına devam etti

MSK’dan taraftara destek çağrısı

Uyuşturucu operasyonunda tutuklandı, ‘Kul bahtını yaşar, bahtına ne çıkarsa’ dedi

Mersin’de torbacılara yönelik operasyon: 84 tutuklama

Uyuşturucu bağımlısı merdivenlerde sızıp kaldı

Onikişubat’ta yol çalışmaları

Çocukların tren vagonunda tehlikeli oyunu kamerada

Kaskla tartıştığı sürücünün aracına zarar verdi: O anlar kamerada

Üretici kadınlar üniversitede stant açtı

Motosikletin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Mersin’de, Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı’na katılma çalışmaları sürüyor

Dijital Dönüşüm ve İnsan Odaklı Liderlik Zirvesi için geri sayım başladı

Hyundai Noyaner Plaza’da 20 vatandaş dolandırıldı, müşteri temsilcisi intihar etti

Kırıkhan’da konteyner yangını

Tırın camını kırıp telefon çaldı, o anlar kameraya yansıdı

Osmaniye’de mazot yüklü tanker devrildi

Evladının kaza yapmasına kızan baba "adam ol" diyerek sitem etti

Apartmandaki motosikleti ve balkonda asılı ceketi çalan hırsız yakalandı

Çalışma ve yaşam azmi örnek oldu, başkan ona iş yeri yaptırdı

44 yıl hapis cezasıyla aranıyordu, hastanede yakalandı

Adana’da firari 8 torbacı operasyonla yakalandı

4 milyon TL değerinde 180 kilogram tütün ele geçirildi: 3 gözaltı

Mut’ta kayısı sezonu değerlendirme toplantısı

Otoyolda facianın eşiğinden dönüldü: Tıra çarpan cip yanarak küle döndü

"Dur" ihtarına uymayıp kaçarken polis memuruna çarptı

Mersin’de karayoluna çıkan atlar trafiği karıştırdı

Hafif ticari araç anne ve kızına çarptı

Yükleniyor