Uzmanından kurban eti tüketimi önerisi

Uzmanından kurban eti tüketimi önerisi

GÜNDEM 4.06.2025 10:00:34 0
Uzmanından kurban eti tüketimi önerisi
Bayram sofralarında etin ölçüsüzce tüketilmesinin kalp-damar, gut, hipertansiyon ve böbrek hastaları için tehlike oluşturabileceğine dikkat çeken Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, "Kırmızı et içerdiği bazı B grubu vitaminler, folik asit ve demir içeriği sayesinde faydalı olsa da her gün ve her öğün tüketildiğinde sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir" dedi.
Kurban Bayramı öncesi uzmanlar, ilk gün dinlendirilmeden yenilen etin zararlarına dikkat çekti. Öğünlerde genellikle ölçünün kaçabildiği Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme prensiplerini hatırlatan Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Pakize Gizem Akgül, İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu.

"Etin çiğnenmesi zor olur"
Kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmesinin sindirim sistemi açısından zararlı olduğuna işaret eden Diyetisyen Akgül, "Bayramın ilk günü sabah saatlerinde kesilen etler, öğlen sofralarda yerini alıyor. Ancak kesildikten hemen sonra tüketilen et sağlık sorunu yaşamanıza neden olabilir. Yeni kesilmiş et serttir ve sindirimi zordur. Çiğnemesi zordur, mideyi yorar. Etin hem yumuşaması hem de lezzetinin oturması için en az 12-24 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerekir" diye konuştu.

"Dinlenmeden pişirilen et sindirim sorunlarına neden olur"
Etin bekletme süresinin hem mide-bağırsak sistemi hem de pişirme kalitesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Akgül, "Dinlenmeden pişirilen et hem lezzet açısından yetersiz kalır hem de hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Özellikle yaşlı bireyler ve mide hassasiyeti olanlar bu noktaya dikkat etmelidir" ifadelerini kullandı.
Kurban Bayramı’nda mangalın sık tercih edilen bir pişirme yöntemi olduğunu hatırlatan Akgül, "Mangalda pişirme sırasında etin yüzeyinin yanması, protein yapısının bozulmasına ve sağlıksız birleşiklerin oluşmasına neden olur. Bu yüzden etin ateşe çok yakın temas etmemesi gerekir. Kızartma ve kavurma gibi yöntemlerden uzak durulmalı, mümkünse etler ızgara, haşlama veya fırında pişirilmelidir. Ayrıca ete pişirme sırasında yağ eklenmemeli, kuyruk yağı veya tereyağı gibi ilave yağlar hem kolesterolü yükseltiyor hem de kalp hastaları için ciddi bir risk oluşturuyor" diye konuştu.

"Kronik hastalığı olanlar tek öğünle sınırlandırmalı"
Kurban Bayramı boyunca etin günde üç öğün tüketilmesinin yaygın ancak sağlık açışından çok önerilmeyen bir alışkanlık olduğuna değinen Akgül, "Bayramda neredeyse her öğün et tüketiliyor. Ancak bu özellikle kalp, şeker, gut ve böbrek hastaları için son derece tehlikeli. Kırmızı etin proteini önemli olsa da fazlası vücudu zorlar. Kronik rahatsızlığı olan bireylerin et tüketimini günde bir öğünle sınırlandırması daha sağlıklı bir tercih olacaktır" şeklinde konuştu.

"Etler soğuk havada saklanmalı"
Etin sebzeler ve salatayla dengelenmesi gerektiğini belirten Akgül, etin uygun şartlarda saklanması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Etin yanında bol yeşillik, salata, yoğurt ya da zeytinyağlı sebze yemekleri tüketilerek hem besin çeşitliliği sağlanır hem de sindirim kolaylaşır. Kurban eti mutlaka eksi 18 derecede dondurucuda saklanmalı. Etin buzdolabına konulmadan önce bir süre dışarıda bekletilmesi, sıcak ortamda kalması bakteri üremesine zemin hazırlar. Bu da ciddi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Etler yemeklik porsiyonlara bölünmeli, yağlı kağıda ya da buzdolabı poşetine sarılarak derin dondurucuya konulmalı. Bu şekilde eksi 18 derecede 6 ila 12 ay arasında güvenle saklanabilir. Ancak çözdürülen et kesinlikle yeniden dondurulmamalı. Çözdürme işlemi oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt rafında yavaş yavaş yapılmalı."

Bakan Yumaklı, orman yangınlarıyla ilgili son durumu açıkladı

Eşinden boşanmasından sorumluğu tuttuğu kadını yaraladı ardından intihar etti

Depremde evi yıkılmıştı, alevler yuvasına metreler kala kontrol altına alınınca buruk mutluluk yaşadı

Yangının ortasından kuş yuvasını kurtardılar

Tarımda nüfus yaşlanıyor

Hatay’daki orman yangını 30 saattir devam ediyor

Osmaniye’de yapımı tamamlanan 89 köy evinin anahtar teslimi yapıldı

Vali Masatlı, "Hastanelerimize dumandan etkilenen 55 vatandaşımızın müracaatı söz konusudur"

Göreve başlayan Kaymakam Duru’yu Başsavcı Çatlı ziyaret etti

Mut Kaymakamlığına atanan Çelikkol görevine başladı

Osmaniye’de 1 haftada 105 şüpheli yakalandı

TZOB Başkanı Bayraktar: "Türkiye su fakiri bir ülke olma yolunda gidiyor"

Yangında 25’inci saat geride kalırken havadan ve karadan müdahale dronla görüntülendi

Kozan’daki yangında hasar tespit çalışmaları yapıldı

Adana’da hırsızlık suçundan 30 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Tarsus’ta orman yangınlarına karşı ortak devriye

Vatandaşlar, 45 kilometreden yangınla mücadeleye traktörlerle su taşıyorlar

Vali Toros Yangın Yönetim Merkezinde incelemelerde bulundu

Hatay’da yangına 16 ilden gelen ekipler müdahale ediyor

Cetvel Kanalı’nda tadilat sırasında kaldırım taşları ve zemin zarar gördü

Mersin’de ’Halk Kart’ın haziran ayı tutarları hesaplara yatırıldı

Adana’da 14 saatte 250 hektar orman yandı, acı bilanço havadan görüntülendi

Hastaneye gitti, karnına yapışan kene ile karşılaştı

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Hatay’daki orman yangınına müdahale 24’üncü saatte devam ediyor

’Misis Köprüsü’ 1700 yıldır ayakta ama bakımsızlıktan turizme kazandırılamıyor

Kuş cenneti Göksu Deltası yangın sonrası havadan görüntülendi

MERCAN Bilim Merkezi öğretmenleri ağırladı

Adana’da 12 yıl hapis cezasıyla aranan hırsız yakalandı

Tekerlekli sandalyesi çalınan Enes’e destek

Yükleniyor