Uzmanı uyardı: Miyopluk dünyada daha çok yaygınlaşıyor

Uzmanı uyardı: Miyopluk dünyada daha çok yaygınlaşıyor

GÜNDEM 13.08.2025 09:49:35 0
Uzmanı uyardı: Miyopluk dünyada daha çok yaygınlaşıyor
Açık hava etkinliklerinin azalması ve ekran maruziyetinin artmasıyla birlikte dünya genelinde çocuklarda miyopi sıklığının arttığı, her 3 çocuktan birinin artık miyop olduğu belirtilirken, Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Sızmaz, "Giderek artan oranda çocuk miyop oluyor. Bu gerçekten çok büyük bir sorun" diyerek herkesi uyardı.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte cep telefonu ve tablet kullanımının yanı sıra bağımlılığı da artış göstermeye başladı. Dünya genelinde yapılan analizler, çocukların uzağı görme kabiliyetinin giderek bozulduğunu ve her 3 çocuktan birinin artık miyop olduğunu ortaya koydu. Konuyla ilgili Acıbadem Adana Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Sızmaz açıklamada bulundu.
İnsanlığın miyop olma yönünde ilerlediğini kaydeden Prof. Dr. Sızmaz, "Dünya genelinde çocuk hastalarda miyop oranlarında artış söz konusu. Giderek artan oranda çocuk miyop oluyor. Bu gerçekten çok büyük bir sorun. Artık yaşam biçimleri değişti. Eskiden çocuklar sokakta oynarken artık evde kalıyorlar. Yeteri kadar doğal ışık görmüyorlar ve sürekli yakına odaklanıyorlar. Bu da çocukların miyop olmalarına ve miyopinin de ilerlemesine neden oluyor" dedi.

"Bütün tedbirleri almalıyız"
Miyopinin önümüzdeki yıllarda bir toplum sağlığı sorunu olacağına da dikkat çeken Prof. Dr. Sızmaz, "Miyopi önümüz yıllar içerisinde çok ciddi bir toplum sağlığı sorunu olacak. Bu da bize çocuk yaştaki başvuruların artmasına neden oluyor. Miyopi sorununun üstesinden gelmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Bütün tedbirleri almalıyız. Çocuklar günde en az 2 saat açık havada zaman geçirmeli. Açık hava etkinlikleri yapılmalı, yürüyüş yapılmalı. Hiçbir şey yapılamıyorsa, çocuklar balkonda otursun sokağı seyretsin diyorum. Buradaki amaç çocuğun uzağa bakmasını, uzağa odaklanmasını sağlamak; böylelikle sürekli yakına odaklanmasının önüne geçmektir" diye konuştu.

"Uyanıkken aydınlık, gece yatarken karanlık olmalı"
Çocukların bazı tedbirleri aileleri aracılığıyla alması gerektiğini vurgulayan Sızmaz, daha sonra şunları söyledi:
"Telefon, tablet gibi cihazların kullanımı kısıtlanmalı. Ders çalışırken çok yakından bakılmamalı, dik oturulmalı ve okuma mesafesi korunmalı. Mutlaka masa lambası kullanarak çalıştıkları ortamın aydınlatılmasını istiyoruz. Yani loş ortam kesinlikle istemiyoruz. Gece uyurken ise tam tersine odada gece lambası gibi şeylerin kullanımını istemiyoruz. Okul çağındaki çocukların göz muayeneleri her yıl düzenli olarak yapılmalıdır."

Otomobil, park halindeki tırın altına girdi: 3 ağır yaralı

Yalnız yaşayan şahıs ölü bulundu

Uyuşturucu taciri yakalanıp tutuklandı

Çeşitli suçlardan yakalanan 14 şüpheli tutuklandı

Otomobil ağaca çarptı, sürücü yaralandı

Mersin’deki orman yangınında evler tedbiren boşaltılıyor

Kuru yemişçide kilolarca böceklenmiş ürün imha edildi

Kuru yemişçide kilolarca böceklenmiş ürün imha edildi

Şehit orman personeli Demirel’in acı haberi ailesine verildi

Mersin’de orman yangını

Vali Yılmaz: "Bu yeşil vatanı korumakta kahramanca bir mücadele veriliyor. Türkiye’mizin başı sağ olsun diyorum"

Taksi şoförünün hatasıyla ölen motosiklet sürücüsünün cenazesi adli tıptan alındı

Orman yangınının büyümesini belediye işçisinin hızlı hamlesi önledi

Polis hem sıcakla mücadele ediyor hem kentin huzurunu sağlıyor

Yangına müdahaleye giden arazöz devrildi: Orman işçisi şehit oldu, 5 yaralı

İskenderun’da fuhuş operasyonu: 2 kişi yakalandı

Mersin’de küçükbaş hayvan ve yem desteği üreticilerin yüzünü güldürdü

Sunar Mısır, Avrupa’da sektöründe EXCIPACT GMP sertifikasına sahip sayılı üretici arasında yer aldı

Akdeniz’in sokaklarında yenileme ve düzenleme çalışmaları sürüyor

İnterpol tarafından kırmızı bülten ile aranan şahıs Mersin’de yakalandı

Mersin’de ücretsiz yabancı dil kursları ilgi görüyor

Buzdolabını servise gönderdi, başına gelmeyen kalmadı

Geleneksel Ağustos Fuarına 11 günde 750 bin ziyaretçi

‘Kızkalesi’ kaplumbağası Gazze’de kayboldu, sonra yeniden karada ortaya çıktı

Pozantı’ya yeni devlet hastanesi ve araç muayene istasyonu yapılacak

Aşırı sıcak bunalıma sokup agresif yapıyor

Miras kavgasında yeğenini darbeden dayı tutuklandı

Böbrek ameliyatı için biriktirilen 900 bin TL’lik altın ve dövizi dolandırdılar

Dakikalarca mücadele vererek araç kaputundan miyavlama sesiyle kurtardığı yavru kedinin kendi kedisi olduğu ortaya çıktı

Sıcaktan bunalıp sulama kanalına atladı, canından oldu

Yükleniyor