UÇAN ROBOTLAR GÖREVE HAZIR.

1350 kilogram faydalı yük taşıyabilen taarruzî insansız hava aracı AKINCI'nın TSK'ya teslimatı sürüyor. Bu konuda 2021 hedefi yakalanmak üzere.

TEKNOLOJİ 25.12.2021 13:50:52 0
UÇAN ROBOTLAR GÖREVE HAZIR.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslimine eylül ayında başlanan AKINCI taarruzî insansız hava aracında (TİHA) 2021 hedefi yakalanmak üzere. 

Baykar şirketi, proje takvimine göre 2021 yılı sonuna kadar 6 adet AKINCI'nın TSK envanterine teslimini öngörüyordu. Bu AKINCI'lardan 5'inin Türk ordusunda göreve başladığı sanılıyor. 

Çorlu Havaalanı'ndaki test uçuşlarının ardından Batman'daki SİHA üssüne intikal eden AKINCI'ya ilişkin radar kayıtları zaman zaman Flightradar sitesinde yayınlanıyor. 

Türk SİHA teknolojisinin geldiği en üst düzey nokta olarak gösterilen AKINCI, 24 saat havada kalabiliyor; hava-hava ve hava-yer görevlerinde kullanılan çok çeşitli bombalar taşıyabiliyor. 

Uydu kontrol bağlantısı sayesinde yer kontrol istasyonuyla binlerce kilometre uzaktan haberleşebilen AKINCI, tek uçuşta 7 bin 500 kilometre menzile uçabiliyor.

AYDA İKİ ADET ÜRETİLİYOR

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, eylül ayındaki bir röportajında TSK'ya 3 adet TİHA teslim ettiklerini belirtmiş ve şu bilgiyi vermişti: 'Ayda 2 adet AKINCI üretebiliyoruz ama gerekirse seri üretim hattı hızlandırılabilir.'

İlk olarak 'PT' serisi 3 adet prototip versiyonu üretilen AKINCI, daha sonra seri üretimi ifade eden 'S' koduna geçmiş ve teslim edilen araçların kuyruk numaraları S-1, S-2, S-3, S-4 diye devam etmişti. 

TSK'ya şimdiye dek 5 adet teslim edildiği sanılan AKINCI'nın bir adet hava aracını da Milli İstihbarat Teşkilatı'nın hizmetine sunduğu ileri sürülüyor. MİT'in yurtdışı operasyonlarda SİHA'lardan sıkça yararlandığı biliniyor. 

TUSAŞ, geçtiğimiz yıllarda elektronik izleme ve sinyal takibi yapabilen bir ANKA insansız hava aracını MİT'in kullanımına tahsis etmişti. MİT'in insansız hava aracı envanterine AKINCI'nın da eklendiği iddia ediliyor. 

Yüzyılın Konut Projesi'nde 41 ilde 144 bin konut sahibi belirlendi

İskenderun Limanı ve İstanbul Havalimanı'nda büyük uyuşturucu operasyonu

Mersin'de yasa dışı bahis operasyonu: 47 şüpheli yakalandı

AK Partili Dağlı: Adana'daki sel yönetim zafiyetidir

Adana'da eğitmenlere kapasite geliştirme eğitimi verildi

ASKİ araç filosunu 180'e çıkardı, kiralama yerine tasarruf

Adana'da yoğun yağışa anında müdahale

Otoyolda yarışan 4 sürücü yakalandı

18 İl İçin Sarı Kodlu Yağış Alarmı

Resmi Gazete'de Üst Düzey Atamalar ve Görev Değişiklikleri

Yayman: Terörsüz Türkiye, bölge ve Suriye tezimizi savunuyoruz

Kayseri'de 4. Uluslararası Âşıklar Şöleni Başlıyor

TÜİK il nüfusları açıkladı: Memleket kayıtlarına göre rakamlar

Meteoroloji'den kuvvetli yağış, fırtına ve çığ uyarısı

Özbekistan Türk Dünyasının Yükselen Yıldızı

Adana'ya eğitim, ulaşım ve tarımda dev yatırımlar

Basketbol Süper Ligi ve diğer liglerde haftanın maç programı açıklandı

Hafta sonu yağış ve fırtına geliyor

Murat Sancak ev hapsiyle tahliye edildi

Çayırova'da mezarlık bakım çalışmaları devam ediyor

Aksaray'ı hızlı trenle bölgesel üs yapacak proje başlıyor

Nevşehir Belediyesi Kros Ligi'nde lider

Moğolistan, 2026-35 Verimlilik Master Planı'nı onayladı

19 ilde siber suç operasyonu: 65 tutuklama

19 ilde 65 siber suçlu tutuklandı

MHP Çukurova'da kan ve kök hücre bağışı kampanyası başlatıyor

Çukurova Demirspor Süper Amatör Lig'e yükseldi

İstanbul'a kar geliyor, 12 il için sarı kod uyarısı

46 ilde FETÖ operasyonu: 82 kişi tutuklandı

Keşanlı Gazeteciler CHP'nin Marmara Medya Buluşması'nda

Yükleniyor