Sonbaharın gelmesiyle bu hastalıklara dikkat

Sonbaharın gelmesiyle bu hastalıklara dikkat

GÜNDEM 2.10.2025 13:09:29 0
Sonbaharın gelmesiyle bu hastalıklara dikkat
Soğuk hava, rüzgar ve ani sıcaklık değişikliklerinin bronşları tahriş ederek öksürük ve nefes darlığına yol açabildiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, "Astım hastalarında tetikleyici faktörler nedeniyle ataklar gelişebilir" dedi.
Ani sıcaklık değişimleri, nem oranındaki artış ve kapalı ortamlarda geçirilen sürenin uzaması, sonbaharda bazı hastalıkların hızla yayılmasına yol açıyor. Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, içinde bulunduğumuz dönemde en çok görülen hastalıkları anlatarak alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.
Gribin (İnfluenza), sonbaharın en yaygın viral enfeksiyonlarından biri olduğunu belirten Dr. Meriç Zeydan, "Yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Grip, özellikle kronik hastalığı olan yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için ciddi sorunlar oluşturabilir. Korunmak için elleri sık yıkamak, kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak ve hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir. Grip belirtileri başlayan kişiler hem kendi sağlıkları hem de çevrelerindeki kişilerin korunması açısından mümkün olduğunca evde kalarak dinlenmelidirler" dedi.

Soğuk algınlığı
Soğuk algınlığının genellikle rinovirüs kaynaklı ve hafif seyreden bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu belirten Zeydan, "Burun tıkanıklığı, hapşırık, boğaz ağrısı ve hafif ateş, tipik belirtiler arasındadır. Dengeli beslenmek, vitamin açısından zengin gıdalar tüketmek ve düzenli uyumak önemli koruyucu adımlardır. Ayrıca ellerin sık yıkanması ve hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması, soğuk algınlığı riskini önemli ölçüde azaltır. Hastalık genellikle kendi kendine iyileşir. Ancak belirtiler uzun süre devam ederse bir doktora danışılmalıdır" diye konuştu.

Bronşit ve astım atakları
Bronşit ve astım ataklarının sonbaharda artış gösterdiğini kaydeden Dr. Meriç Zeydan, "Soğuk hava, rüzgar ve ani sıcaklık değişiklikleri, bronşları tahriş ederek öksürük ve nefes darlığına yol açabilir. Astım hastalarında ise tetikleyici faktörler nedeniyle ataklar gelişebilir. Sigara dumanı, toz ve polen gibi çevresel faktörlerden uzak durmak, doktorun önerdiği ilaçları düzenli kullanmak ve evde ortamı nemli ve temiz tutmak, bronşit ve astım riskini azaltır. Bronşit belirtileri uzun süre devam ederse veya ateş, nefes darlığı gibi ciddi belirtiler ortaya çıkarsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Grip aşısı olmak da solunum yolu enfeksiyonlarına karşı önemli bir koruma sağlar. Sonbaharda vücut bağışıklığı zayıflar ve bu durum virüs ve bakterilerin yol açtığı mide-bağırsak enfeksiyonlarına karşı savunmayı zorlaştırır. Ayrıca havaların serinlemesiyle beraber insanlar daha çok kapalı ortamlarda bulunur. Bu da özellikle rotavirüs, norovirüs gibi virüslerin kişiden kişiye kolayca bulaşmasına yol açar. Korunmada, elleri hijyenine dikkat etmek, sebze ve meyveleri iyice yıkamak, çiğ gıda tüketiminde dikkatli olmak ve probiyotik açısından zengin beslenmek önemlidir. Mide ve bağırsak enfeksiyonlarında bol sıvı tüketimi ve dinlenme, iyileşme sürecini hızlandırır" şeklinde konuştu.

Alerjik hastalıklar
Alerjik hastalıkların da sonbaharda sık görüldüğüne de değinen Zeydan, "Polenler, tozlar ve mantar sporları, burun akıntısı, hapşırık, gözlerde kaşıntı, deri döküntüleri ve bazen nefes darlığı gibi belirtilere yol açabilir. Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde dışarıda uzun süre kalmamak, eve girince kıyafetleri değiştirmek ve elleri yıkamak alerjik reaksiyonları azaltır. Ev temizliğine özen göstermek, hava filtresi kullanmak ve gerektiğinde alerji ilaçlarını doktor kontrolünde kullanmak da önemlidir. Alerjik reaksiyonlar, bağışıklık sisteminin çevresel etkenlere verdiği aşırı tepkiler olduğu için önlem almak yaşam kalitesini artırır" diyerek sözlerini tamamladı.

Mersin Limanı'nda Göçmen Kaçakçılığı Operasyonu: 13 Organizatör Gözaltında

TBMM'de 240 Saatlik Bütçe Maratonu Tamamlandı

İSDEMİR Genel Müdürü Ayhan Akın'ın TİMBİR Ziyareti

AJet İstanbul-Beyrut hattını açtı: İlk uçuş törenle karşılandı

37 İlde FETÖ Operasyonu: 121 Şüpheli Yakalandı

Türk Dünyası Medya ve İletişim İş Birliği Al-Farabi Üniversitesi'nde Masaya Yatırıldı

İzmir'de Meslek Fabrikası 35 Kişiyi İş Sahibi Yaptı

Trabzon, Rize ve Artvin'e Kuvvetli Yağış Uyarısı

Ağar Van'da konuştu: Asgari ücretle geçinmek imkansız

Siber Suçlarla Mücadelede 5 Günde 346 Şüpheli Yakalandı

Yurdun büyük bölümüne yağış uyarısı! Akdeniz'de kuvvetli sağanak!

FETÖ'ye Yönelik Geniş Çaplı Operasyon: 32 İlde 92 Şüpheli Yakalandı

Trafik Kazasında Yaralanan Polis Memuru Şehit Oldu

Adana Büyükşehir'den Yenileme Çalışması

Adana'da 16 Günlük Aktivizm Başladı

Güngör Geçer'den Pozantı'da İnceleme ve Açılış

Mersin'e 150 Yataklı Yeni Hastane 2026'da Hizmete Giriyor

Hafta Sonu Türkiye Genelinde Etkili Yağış Bekleniyor

2025 e-TEP/2 İngilizce Yeterlik Sınavı Yarın Gerçekleşecek

500 Bin Sosyal Konuta 17 Günde 5,3 Milyon Başvuru

İki ilde uyuşturucu operasyonu: 447,5 kilo madde ele geçirildi

Uludağ: 'Öğretmenler Milletin Aklı ve Vicdanıdır'

İtalya–İspanya tenis rekabeti ve Bologna'da Türk tenisine model arayışı

Söylemez: Kadına Şiddetle Mücadele Devlet Politikası

Şiddetin Kökenleri ve Çözüm Yolları Tartışıldı

Çiftlik-Karagedik Grup Yolu Çalışmaları Hızla İlerliyor

AK Parti Adana'dan Öğretmenler Günü Mesajı

Türkiye'de Kuraklık Kalıcı Bir Soruna Dönüşüyor

MEB'den 450 şube müdürü kadrosu için görevde yükselme atama hazırlığı

Eğitim-Bir-Sen: Öğretmen Emeği Görmezden Gelinemez

Yükleniyor