Milli Uzay Programı Starteji Belgesi konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı

Bilim Teknoloji 24.05.2022 03:26:21 0
Milli Uzay Programı Starteji Belgesi konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete
RESMİ Gazete'de yayımlanan Milli Uzay Strateji Belgesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesine göre, 2022-2030 yıllarında belge kapsamında yürütülecek çalışmalarda ihtiyaç duyulacak her türlü destek ilgili kurum ve kuruluşça yerine getirilecek.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Milli Uzay Programı Strateji Belgesiyle ilgili genelgede, uzay sektörünün hızla gelişerek tüm insanların hayatına dokunan ve değer üreten bir alan haline geldiği aktarıldı. Genelgede, uzaya erişim ve uzayın kullanımında bağımsızlığın güvenceye alınmasının, uzay ekosisteminin güçlendirilmesinin, uzayın toplum yararına kullanılması imkanlarının geliştirilmesinin, küresel uzay pazarından giderek daha fazla pay alınmasının, uzayın barışçıl amaçlarla kullanımını destekleyen uluslararası iş birliği imkanlarının geliştirilmesinin; uzay stratejisinin verimli, güvenli ve sürdürülebilir şekilde gerçekleştirilmesinin Türkiye için büyük önem arz ettiği vurgulandı.
Devletlerin uzay politikalarının ajanslar tarafından hazırlanan uzay programları aracılığıyla sağlandığı ifade edilen genelgede 'Fırlatma, uzaktan algılama uyduları, uydu tabanlı konumlama ve zamanlama sistemleri, uzay bilimleri, keşifte ve insan uzay misyonları, haberleşme uyduları ve uzay güvenliği alanlarında yoğunlaşan uzay çalışmaları; sadece uzay alanında değil etkilediği bütün sektörleri verimlilik ve istihdam sağlayarak ülke teknolojisine ve ekonomisine katkı sunmaktadır. Bu katkının daha sistematik ve planlı  yürütülmesi için devletlerin uzay politikaları, ajanslar tarafından hazırlanan uzay programları aracılığıyla sağlanmaktadır' denildi.
'İHTİYAÇ DUYULACAK DESTEK, KURUM VE KURULUŞLARCA YERİNE GETİRİLECEK'
Türkiye'deki uzay çalışmalarını hızlandırmak amacıyla 2022-2030 yıllarını kapsayan Milli Uzay Programı Strateji Belgesi hazırlandığı aktarılan genelgenin devamında şu ifadelere yer verildi:
'Bu bağlamda, dünyadaki gelişmeler dikkate alınarak, ülkemizin uzay politikaları alanındaki vizyon, strateji hedef ve projelerinin koordineli ve entegre olarak yürütülmesi amacıyla 23 sayılı Türkiye Uzay Ajansı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023) doğrultusunda Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı tarafından ülkemizdeki uzay çalışmalarına bir yol haritası teşkil edecek ve mevcut çalışmalara hız kazandırarak bu çalışmaları daha ileriye taşıyacak olan 2022-2030 yıllarını kapsayan Milli Uzay Programı Strateji Belgesi hazırlanmış olup Başkanlığın resmi internet sitesinde (www.tua.gov.tr) yayınlanacaktır. Milli Uzay Programı Strateji Belgesi (2022-2030) kapsamında yürütülecek çalışmalarda ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardım ilgili kurum ve kuruluş kuruluşlarca hassasiyetle yerine getirilmesi hususunda gereğini rica ederim.' ()

 

Adana’da orman yangını

Akdeniz Belediyesinden ücretsiz metropolitan okul olgunluğu testi

ATO Başkanı Bayram: "2024 yılında gerçeleşen hibe tutarı 99 milyon 450 bin 344 TL"

Kahramanmaraş’ta yanan otomobil hurdaya döndü

Özel çocuklar mezuniyet coşkusu yaşadı

Paraşütle şehirler arası yolculuk: 7 saatte 230 kilometre uçtu

Kahramanmaraş’ta çeşitli suçlardan yakalanan 28 şüpheli tutuklandı

Kahramanmaraş’ta Sosyal Girişimciliğe Başlangıç Eğitimi

Deprem mezarlığında evlatlarının mezarını ziyaret eden baba: "Keşke sağ olsalardı da onlar da anne ve baba olsaydı"

İskenderun’da aranan 3 kişi yakalandı

Dörtyol’da motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı

İskenderun’da trafik kazası: 4 yaralı

Hatay’da çiftleşen yılanlar kameraya yakalandı

Zirai donu kayıpsız atlatan kayısıda bereketli hasat; 50 TL ile 70 TL arasında alıcı buluyor

Yaralandığı kazada ehliyetsiz motosiklet kullanmaktan 37 bin TL’lik ceza uygulanan sürücüden tepki

Balık tutarken 15 metreden düştü

Ölmeden ölüm ilanı verildi, duyunca şok oldu

Mersin’de ‘Gadir Hum Bayramı’ kutlandı

Mersin’de YKS’ye girecek öğrencilere uzman desteği

Mersin’de ’Babalar Günü’nde hem spor hem eğlence dolu kutlama

Baba ve kızları yan yana defnedildi

"İçindeki candan sorumluyum" dedi, saniyeler sonra ölüme sebep oldu

Kanala devrilen pikap, baba ve iki kızına mezar oldu

Firar eden kurbanlık, 10 gün sonra yakalandı

Su borusuna düşen yavru kedi kurtarıldı

Adana Ömer Refika Halıcılar Ortaokulu’ndan uluslararası başarı

Adana’da tırdaki tarım aletlerine zulalanmış 420 ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Dere yatağına kanalizasyon akıyor

Adli kontrolle serbest kalmıştı, yeni görüntüleri çıktı: Yaşlı adamı da sopayla dövmüş

Prof. Dr. Solmaz: "Aşırı şeker tüketimi kanser riskini artırıyor"

Yükleniyor