Mersin’de denizden çıkarılan çöpler sahilde sergilendi: Alışveriş arabası bile var

Mersin’de denizden çıkarılan çöpler sahilde sergilendi: Alışveriş arabası bile var

GÜNDEM 12.06.2025 14:41:30 0
Mersin’de denizden çıkarılan çöpler sahilde sergilendi: Alışveriş arabası bile var
Mersin’de denizden çıkarılan çöpler, farkındalık oluşturmak amacıyla sahilde sergilendi. Denizden aralarında alışveriş arabasının da bulunduğu çöpler çıkarılırken, deniz ekosistemini tehdit eden hayalet ağlardan yapılan tünel vatandaşların ilgisiyle karşılaştı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi tarafından Çevre Haftası dahilinde ’Deniz Dibi Temizliği ve Dalış Etkinliği’ düzenlendi. Mersin İtfaiyesi ekibi ve dalgıçlar, dalış yaparak deniz dibindeki çöpleri topladı. Denizden araba lastiği, alışveriş arabası, paspas, balıkçı ağı, plastik ve cam şişe, sigara paketi ve izmaritleri gibi insan kaynaklı çöpler çıktı. Yosun tutan atıklar, sahilde sergilenirken, vatandaşlar, deniz ekosistemini tehdit eden hayalet ağlardan yapılan tünel ile deniz canlılarının hayatta kalma mücadelesini deneyimledi.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, sadece Çevre Haftası’nda değil yıl boyunca temizlik ve farkındalık çalışmaları yaptıklarını söyledi. Çevre bilincini aşılamak için birbirinden farklı etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Halisdemir, "Bu faaliyetlerimizden biri de ’Deniz Dibi Temizliği ve Dalış Etkinliği’ oldu. Dalgıçlarımızla denize atılan çöpleri çıkarttık ve denizimizi neden temiz tutmamız gerektiğini göstermek için sergiliyoruz. Deniz canlılarının yaşadıklarını anlamamız için gerçekleştirdiğimiz etkinliklerden biri de hayalet ağlardan tünel yapmak oldu. Bu tünelden geçen vatandaşlarımız, ’ne kadar zor olduğunu görsün ve balıkların neler yaşadığını anlasın’ istedik" diye konuştu.

"Deniz çayırlarını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz"
Mersin denizini Tarsus Kulak’tan Erdemli Çeşmeli’ye kadar 53 kilometrelik mesafede sürekli denetlediklerini hatırlatan Halisdemir, kentin temiz kalması için gece gündüz demeden çalıştıklarını ifade etti. Halisdemir, "Teknolojik cihazlarla denetim konusunda Türkiye’de öncü belediyelerden birisiyiz. Denizi kirleten her etmene karşı mücadele ediyoruz. Derelerden kaynaklanan kirlilikleri önlemek için bariyerler aldık. Bu bariyerlerle mümkün olduğu kadar katı atığı tutarak, denize gitmelerine ve mikroplastik dediğimiz atıkların oluşmasına engel olmaya çalışıyoruz" dedi.
Deniz ekosistemini korumak için Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü ile ortak çalıştıklarını ifade eden Halisdemir, ODTÜ ile deniz ekosistemi için önemli olan deniz çayırlarını yaygınlaştırmayı ve artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Hayalet ağlardan tünel yapıldı
Denizden çıkarılan atıkları inceleyen 13 yaşındaki Bekir Kaan, farkındalık için kurulan hayalet ağlardan geçerken çok zorlandığını dile getirerek, "Geçerken biz bile takıldık. Biz insan olmamıza rağmen takıldığımıza göre balıklar buna takılıp nasıl kurtulsunlar? Bunun önüne geçmek için denizi kirletmememiz lazım" ifadelerini kullandı.
Çöplerin doğaya büyük zararlar verdiğini öğrenen Uras Samsa da "Hayalet ağların hepsi balıkların ölmesine neden oluyor. İçlerinden geçerken biz bile takıldık" diye konuştu.
Etkinlikte ayrıca kekik, diş ipi çiçeği, ıtır çiçeği gibi sinekle mücadelede önemli yeri olan tıbbi aromatik bitkilerden de dağıtıldı.

Osmaniye’ye şehit ateşi düştü, baba ocağına Türk bayrağı asıldı

Geri manevra yapan kamyon ile tırın arasında sıkıştı

Bulvarda refüje çarpan kamyon devrildi, sürücü yaralandı

Akıllı limanlar, MDTO Meclisinde ele alındı

Akdeniz’de asfalt çalışmaları sürüyor

Mut beyaz inciri ihracata gidiyor

Mersin’de anne-kızı öldüren zanlı yakalandı

Hasanbeyli’de çıkan orman yangını kontrol altına alındı

Mezitli’deki darp iddiasıyla ilgili bakanlık inceleme başlattı

Osmaniye’de anız yangını dron ile görüntülendi

Adana yanıyor, sulama kanalları doluyor

Osmaniye’de rezerv alanda binalar yükseliyor

Feke’de 26 yıllık sorun çözüldü: 10 kilometrelik dere ıslahıyla su baskınları önlendi

Kahramanmaraş’taki Engizek Yaylası’nda bal mesaisi

Göksun’un saklı cenneti: Hacıkodal Kocabor Şelalesi

Mercan Bilim Merkezi mobil etkinliklerine başladı

Mersin’de öğrencilere ücretsiz YKS tercih desteği

Dolmuşta 700 doları düşürdü, diğer yolcu kendi parası gibi cebine attı

Mersin’de bozuk yollar tek tek yenileniyor

Eşi, gözünün önünde kayınbabası tarafından öldürülen kadın, dehşet anlarını anlattı

Kan şekeri yüksekliği tüm organları etkiliyor

Yaşı küçük diye sanayiye alınmayan çocuk, su satarak bisiklet parasını biriktiriyor

Mersin’de yaşlı bakım merkezi sakinlerinden orman yangınlarına karşı örnek davranış

Prof. Dr. Yavuz: "Bazı kanser türleri erken yakalanabilir"

Otobüsteki yolcunun kullandığı yastıktan 1 kilo 450 gram uyuşturucu çıktı

İtfaiyeciden, alevler içinde mahsur kalan kaplumbağaya can suyu

İlkokul mezunu annesi çalıştırdı, görme engelli kızı üniversiteyi kazandı

Otomobille göçmen kaçıran 3 şahıs tutuklandı

Sıcak havanın etkisiyle patlama yaşanan elektrik telleri korkuttu

Adana’da otomobil sulama kanalına düştü: 3 yaralı

Yükleniyor