Maraş dondurması dünyada zirvede: En iyi soğuk tatlı

Maraş dondurması dünyada zirvede: En iyi soğuk tatlı

GÜNDEM 4.08.2025 13:07:08 0
Maraş dondurması dünyada zirvede: En iyi soğuk tatlı
Kahramanmaraş’ın coğrafi işaretli lezzeti Maraş dondurması, dünya genelinden binlerce oyla en iyi soğuk tatlı seçilerek Türkiye’nin gastronomi gururu oldu.
Dünyaca ünlü gastronomi rehberi TasteAtlas, kullanıcı oyları ve uzman değerlendirmelerine dayanarak hazırladığı "Dünyanın En İyi Soğuk Tatlıları" listesini yayımladı. Türkiye’nin tescilli lezzeti Maraş dondurması, listenin zirvesinde yer alarak dünyanın en iyi soğuk tatlısı seçildi. Yoğun kıvamı, geç eriyen yapısı ve çiğnenebilir özelliğiyle bilinen Maraş dondurması, keçi sütü ve doğal salep kullanılarak üretiliyor. Ahır Dağı’nın eteklerinde yetişen aromatik bitkilerle beslenen keçilerin sütünden elde edilen bu özel lezzet, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor. Soğuk tatlı türü olan dondurmanın hem yerli hem yabancı turistler tarafından büyük ilgi gördüğü biliniyor.

İlk 10’da farklı kültürlerden tatlılar var
TasteAtlas’ın yayımladığı listede ilk ona giren tatlılar arasında Amerika’dan "Frozen Custard", Hindistan’dan "Kulfi", İtalya’dan "Gelato al Pistacchio" ve Porto Riko’dan "Limber" gibi lezzetler de yer aldı. Ancak Türkiye’yi listede temsil eden tek tatlı, Kahramanmaraş’ın dünyaca tanınan dondurması oldu. Maraş dondurmasının uluslararası başarıyla kentin gastronomi turizmi potansiyeline de dikkati çekti. Haberi öğrendiklerini ve çok mutlu olduklarını ifade eden Kahramanmaraşlılar ise duygularını paylaşarak, Maraş dondurması ile yaz mevsiminde serinlediklerini söyledi.
Alpedo Dondur Bölüm Sorumlusu Ahmet Aslan, "Dünyaca ünlü soğuk tatlı ürünlerde Kahramanmaraş dondurmasının birinci seçilmesi nedeniyle gurur duyuyoruz. Dondurmanın sektöründe lider olmaktan ve tanıtmaktan da gurur duyuyoruz. Maraş dondurmasının üretimini sürdürüyoruz. Herkesi bu güzel lezzetleri yemeleri için bekliyoruz" dedi.
Dondurma almaya gelenlerden Adem Şahin ise, "Özellikle Kahramanmaraş dondurmasını gelip yerinde yemek daha iyidir. Yaz ve kış artık fark etmiyor. Ahır Dağı’ndan getirilen karlar ile yapılıyordu ancak şimdi her zaman üretiliyor. Doğal salep ile yapılıyor. Maraş dondurması üzerine dondurma tanımıyoruz. Müşterilerimize misafirlerimize ikramlarda bulunuyoruz. Özellikle kırmızıbiber ve tarhanamız da çok güzel herkesi bekliyoruz" diye konuştu.
Vatandaşlardan Halil İbrahim Tanıdır da, "Memleketimiz ile gurur duyuyoruz. Tadına bakmayanlara, yemeyenlere mutlaka tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

Adana’da balkon filesine sıkışan güvercin kurtarıldı

Hatay’da samanlıkta çıkan yangını itfaiye söndürdü

Antakya’da malzeme sahasında çıkan yangın büyümeden söndürüldü

Kızılay’dan konteyner kentteki depremzedelere kahvaltılık desteği

Sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılacağı salon hizmete açıldı

Kaymakam Yazıcı, deprem konutları alanını inceledi

Maraş dondurması dünyada zirvede: En iyi soğuk tatlı

Otomobil ters döndü: 4 yaralı

Tarsus’ta mahallelerin yolları kilit parkeyle yenileniyor

Domuzlar yazlıkların bahçesinde yiyecek aradı

Osmaniye’de doğa ve hayvan sevgisi aynı toprakta filizleniyor

Türk-Japon iş birliğiyle Hatay’a yeni kütüphane

Mut’ta sineksiz yaz için etkili mücadele sürüyor

Mersin’de drift atan sürücünün ehliyetine 5 yıl süreyle el konulurken, araç 2 ay trafikten men edildi

Cinayetten aranan firari 7 ay sonra yakalanıp tutuklandı

Adana sıcağında montla trafiğe çıkınca polise yakalandı

Çocukların tabanca ile tehlikeli oyunu kamerada

Torbacılara şafak baskını, ev tipi serada uyuşturucu yetiştirmişler: 8 tutuklama

Adana’da 16 yıl hapis cezasıyla aranan torbacı yakalandı

İş makinesi çocuklar için tramplen oldu

Mersin’de ’Mola Evi’ ile hem çocukların hem de ailelerin hayatı kolaylaşıyor

Adana’da 17 milyonluk kaçak doldurulmuş sigara ele geçirildi

Conolar hem topu vermedi hem de aileye sopalı silahlı saldırıda bulundu

Son 65 yılın en kurak yılını yaşayan Hatay’da kentin içme suyunu karşılayan barajın su seviyesi yüzde 18’e düştü

Ambulansla, otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Sabırsızlığı başına iş açan sürücü, sağdan sollama yaparken kaza yaptı

Seyhan Nehri yosun akınına uğradı, çöplerle doldu

Ayağına poşet dolanan kuşu itfaiye kurtardı

Kahramanmaraş’ta trafik kazası: 4 yaralı

Adana’da trafik denetimlerinde 547 bin TL ceza kesildi

Yükleniyor