Deprem bölgelerinde 'salgın' hastalık incelemesi

SAĞLIK 4.03.2023 19:44:55 0
Deprem bölgelerinde
DEPREM bölgesinde Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay olmak üzere 3 ilde incelemede bulanan Halk Sağlığı Komisyonu üyelerinden Prof. Dr. Recep Öztürk, 'Şu anda Türkiye’nin başka bir ilinde görülen enfeksiyonlar kadar burada da bulaşıcı hastalık görüyoruz şeklinde ki bu doğaldır. O nedenle sahada sunulan güçlü koordinasyonla sağlanan hizmetler sayesinde bir salgın ve kümelenme durumu olmadığını şu an için söyleyebiliriz' dedi.
​Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Recep Öztürk, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’da salgın hastalıklara yönelik yapılan saha çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’da halk sağlığı açısından sahada kapsamlı incelemelerde bulunulduğunu belirterek, komisyonun tıp alanında farklı disiplinlerden gelen bilim adamlarından ve alt çalışma gruplarından oluştuğunu kaydetti. Üç ilde şehir merkezlerinin yanısıra köylerde de verilerin halk sağlığı hizmetlerinin yerinde incelendiğini belirten Prof. Dr. Akdoğan 'Bu minvalde çadır ve konteyner kentler, hizmet veren hastanelerimiz ve kapasiteleri detaylı olarak analiz edilmiştir. Sahadan sürekli olarak toplanan sağlık il koordinasyon verileri üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır” dedi.
Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, depremlerden sonra bölgedeki halk sağlığı hizmetlerinde anne-çocuk sağlığı, çocukların aşılanması gibi konularda herhangi bir aksama olmadığı ve rutin gittiğini söyledi. Tetanoz aşılarının devam ettiğini belirten Prof. Dr. İlhan, “Özellikle gebelerin, çocukların, kronik hastaların takibi çok önemli. Tabi bu deprem sonrası halk sağlığı hizmetlerinde özellikle anne-çocuk sağlığıyla birlikte hipertansiyon, şeker, kalp hastalıkları gibi kronik hastalığı olan vatandaşların sağlık sorunlarını yerinde tespiti, eksik ilaçlarının sağlanması önemli bileşenlerden birisi. Burada önemli olan tüm ilde bu kapsayıcı hizmetlerin verilmesi, yani sadece merkezde yaşayan, konteyner veya çadır kentte olanlar değil, ilçeler ve beldelerde olanlar için de rutin olarak bu hizmetler devam ediyor” diye konuştu.
Bölgedeki bulaşıcı hastalıklarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Recep Öztürk, “Şu an için depremle ilgili akut-acil dönem zaten bitmek üzere, artık beklenen bölgenin ve mevcut şartların doğuracağı hastalıklar söz konusu. Özellikle akut ishaller, değişik deri enfeksiyonları ve özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere bölgedeki illerdeki verileri değerlendirip, gerek il merkezlerinde gerekse sahada, köylerdeki çadır kentlerde yaptığımız incelemelerde, şu an itibarıyla bahsettiğimiz bu enfeksiyonlarda bir salgın durumu asla olmadığını, ama mevcut koşullarda, bu bölgede deprem olmasaydı, o şartlarda görülebilen enfeksiyonların şu an görünmekte olduğunu tespit ettik” dedi.
'SAHADA BİR SALGIN YA DA KÜMELENME DURUMU ŞU AN İÇİN YOKTUR'
Prof. Dr. Öztürk, yaptıkları inceleme ve sonuçları hakkında şöyle devam etti:
“Burada tüm altyapının, bu enfeksiyonların oluşmaması için ilgili konaklama yerlerinde tuvaletlerin güçlendirilmesi, sayıca artırılması, seyyar çamaşırhanelerin yaygın şekilde kullanıma girmesi, banyo imkanlarının artırılması, bu enfeksiyonların şu anda kontrol altında olmasının en önemli nedeni. Sahadan merkeze güçlü bir entegrasyon var, gerek ishaller, gerek solunum yolu enfeksiyonları en ileri düzeyde kurulmuş durumda. Solunum yolu paneli değimiz, bütün temel etkenleri çalışan sistemler mevcut. Sahadan bu şekilde şüpheli enfeksiyon, bulaşıcı hastalık bildirildiğinde şu anda buradaki laboratuvar imkanlarında bu etkenler hızla çalışılıp, sahaya yönelik tedbirler alınma durumunda. Eczanelerin çoğu işlemez durumda olduğundan gerekli ilaçların hepsinin temin edildiğini mahallinde gördük. Bu 3 ilde de sağlanıyor. Şu anda Türkiye’nin başka bir ilinde görülen enfeksiyonlar kadar burada da bulaşıcı hastalık görüyoruz şeklinde; ki bu doğaldır. O nedenle sahada sunulan güçlü koordinasyonla sağlanan hizmetler sayesinde bir salgın ve kümelenme durumu olmadığını şu an için söyleyebiliriz. Böyle bir riski de önlemek için çok güçlü laboratuvar sistemi kurulmuş aktif bir takip sisteminin çalıştığını gözlemledik.” ()

Hafif ticari araç sulama kanalına devrildi: Sürücü yardımı reddetti

Hafif ticari aracın çarptığı kadın hayatını kaybetti

Otobanda motorun üzerine uzanarak ölüme yarış pahalıya patladı

Fren yerine gaza basınca kaldırıma çıktı

Bina boşluğuna düşen kedi, 7 saatlik operasyonla kurtarıldı

Mersin’de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Kahramanmaraş’ın sevilen siması Mikail Toslak son yolculuğuna uğurlandı

Demir korkuluklara sıkışan köpeği itfaiye ekipleri kurtardı

Kahramanmaraş’ta fabrika deposunda yangın

Adana’da işçi bayramı, simitçiler bariyerlerin arkasında çalışmaya devam etti

Otomobil, kamyonla çarpıştı 14 yaşındaki sürücü hayatını kaybetti

Mersin Tarsus’ta ilk hac kafilesi uğurlandı

Hatay’da haşereyle mücadele gece gündüz devam ediyor

Arsuz’da ev alevlere teslim oldu

Atakaş Hatayspor, Başakşehir maçının hazırlıklarına devam etti

MSK’dan taraftara destek çağrısı

Uyuşturucu operasyonunda tutuklandı, ‘Kul bahtını yaşar, bahtına ne çıkarsa’ dedi

Mersin’de torbacılara yönelik operasyon: 84 tutuklama

Uyuşturucu bağımlısı merdivenlerde sızıp kaldı

Onikişubat’ta yol çalışmaları

Çocukların tren vagonunda tehlikeli oyunu kamerada

Kaskla tartıştığı sürücünün aracına zarar verdi: O anlar kamerada

Üretici kadınlar üniversitede stant açtı

Motosikletin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Mersin’de, Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı’na katılma çalışmaları sürüyor

Dijital Dönüşüm ve İnsan Odaklı Liderlik Zirvesi için geri sayım başladı

Hyundai Noyaner Plaza’da 20 vatandaş dolandırıldı, müşteri temsilcisi intihar etti

Kırıkhan’da konteyner yangını

Tırın camını kırıp telefon çaldı, o anlar kameraya yansıdı

Osmaniye’de mazot yüklü tanker devrildi

Yükleniyor