Çocuklukta cinsel istismara ve şiddete uğrayanlarda astım riski 'yüksek' çıktı

SAĞLIK 11.01.2023 10:20:52 0
Çocuklukta cinsel istismara ve şiddete uğrayanlarda astım riski

ADANA'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Saygıdeğer, dünya genelinde cinsel istismara ve şiddete uğramış çocukların epigenetik verilerini derleyerek astım hastalığına yakalanma risklerinin yüksek olduğunu belirledi. Saygıdeğer, '4 kişilik ekiple 1 yılda tamamladığımız analiz, Cambridge Üniversitesi dergisinde yayımlandı' dedi.
Uzmanlar, cinsel istismara uğrayan ya da aile içinde şiddet gören, ilgisiz bırakılan çocukların beynindeki stres hormonlarının çok fazla salgılanması sonucu epigenetiklerinin etkilendiğini söylüyor. Epigenetik, DNA'nın kendisini etkilemese de kişiden kişiye ve duygu durumuna bağlı olarak ileride bazı hastalık genlerinin açılmasına neden oluyor. Tokat ya da ufak azarın dahi çocuğu kronik hastalığa sürükleyebildiği belirtiliyor.
ÇALIŞMA CAMBRIDGE ÜNİVERSİTESİ DERGİSİNDE
ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Saygıdeğer de dünya genelinde cinsel istismara uğramış ve şiddet görmüş çocukların epigenetik verilerini derledi. Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yaptığı meta analiz sonuçlarını açıklayan Saygıdeğer, 'Dünyada genelinde istismara uğramış bütün çocukların datasını derledik ve hepsinin epigenetik verilerine ulaştık. Bu verilerin hepsini tek tek bilgisayara girdikten sonra cinsel istismara uğramış çocukların hangi genlerinin etkilendiğine yönelik bir analiz yaptık. Buna meta analiz deniyor. Bilimsel olarak en üst düzey araştırma örneğidir. Burada cinsel istismar ve aile içi şiddetin astım ile ilgili genlerde çok büyük değişikliklere sebep olduğunu belirledik. Çalışma ile cinsel istismara uğramış, aile içi şiddet görmüş, ilgisiz kalmış çocukların, refah koşullarda yaşamış çocuklara göre daha çok astım riski altında olduğu ortaya çıktı. 4 kişilik bir ekip ile 1 yılda tamamladığımız analiz, Cambridge Üniversitesi dergisinde yayımlandı' dedi.
MUTLULUK-MUTSUZLUK DA ETKİLİYOR
Bu durumun epigenetik ile ilişkili olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Saygıdeğer, 'Epigenetik, DNA'nın kendisini değiştirmeden o genin aktif olup olmayacağını belirler. Bazı hastalıklarda genlerin önemli olduğunu biliyoruz. Yediğimiz gıdalar, uğradığımız duygu durum bozuklukları, rahat yaşam, beslenme türleri, sağlık durumu gibi nedenler bazı genlerin epigenetik düzenlemesini etkiliyor. Mesela; mutlu bir insanda astım ile ilgili bir gen kapalıyken mutsuz bir insanda açık hale gelebiliyor. Kişinin astım ile ilişkili inflamasyonu uyaran bir gen aktif olduğu için alerjenlerden etkilenip, astım atağına girme riski daha yüksek oluyor' diye konuştu.  
STRES HORMONU KAYNAKLI 
Cinsel istismara ya da şiddete uğrayan çocukların epigenetiklerinin etkilenmesinin, beyinden salınan stres hormonlarından kaynaklandığını dile getiren Doç. Dr. Saygıdeğer, 'Bu durum kişiden kişiye, toplumdan topluma ya da algıdan algıya değişiyor. Örneğin; şiddet uygulayan ebeveynin çocuğa hissettirdiği her şeyle ilgili beyinden salgılanan stres hormonlarının etkisiyle bu durum DNA'ya kadar gidip, bazı genlerin açılması ya da kapanmasını sağlıyor. Bu mekanizma da epigenetiği düzenliyor. Bizim çalışmamız cinsel istismar ve aile içi şiddetin astım ile ilgili genlerde çok büyük değişikliklere sebep olduğunu gösterdi ama aslında bu çocuklarda kanser olasılığı da artıyor. KOAH dediğimiz kronik hava yolu kapanması ile ilişkili hastalıkta da artış var. Bunla ilgili ileri çalışmalarımız sürüyor. Dolayısıyla özellikle kronik hava yolu hastalıkları olmak üzere çoğu hastalık epigenetik durum nedeniyle çocukluktan başlıyor diyebiliriz' dedi.  
Çocukların duygu durumlarına göre, tokadın dahi beyindeki stres hormonu salınımını artırarak epigenetiği etkileyip, ileri yaşta hastalık nedeni olabileceği konusunda uyaran Doç. Dr. Saygıdeğer, aile içi şiddetin ve ev kazalarının da takip altına alınması, ailelere eğitim verilmesi gerektiğini söyledi. 

Arsuz’da ev alevlere teslim oldu

Atakaş Hatayspor, Başakşehir maçının hazırlıklarına devam etti

MSK’dan taraftara destek çağrısı

Uyuşturucu operasyonunda tutuklandı, ‘Kul bahtını yaşar, bahtına ne çıkarsa’ dedi

Mersin’de torbacılara yönelik operasyon: 84 tutuklama

Uyuşturucu bağımlısı merdivenlerde sızıp kaldı

Onikişubat’ta yol çalışmaları

Çocukların tren vagonunda tehlikeli oyunu kamerada

Kaskla tartıştığı sürücünün aracına zarar verdi: O anlar kamerada

Üretici kadınlar üniversitede stant açtı

Motosikletin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Mersin’de, Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı’na katılma çalışmaları sürüyor

Dijital Dönüşüm ve İnsan Odaklı Liderlik Zirvesi için geri sayım başladı

Hyundai Noyaner Plaza’da 20 vatandaş dolandırıldı, müşteri temsilcisi intihar etti

Kırıkhan’da konteyner yangını

Tırın camını kırıp telefon çaldı, o anlar kameraya yansıdı

Osmaniye’de mazot yüklü tanker devrildi

Evladının kaza yapmasına kızan baba "adam ol" diyerek sitem etti

Apartmandaki motosikleti ve balkonda asılı ceketi çalan hırsız yakalandı

Çalışma ve yaşam azmi örnek oldu, başkan ona iş yeri yaptırdı

44 yıl hapis cezasıyla aranıyordu, hastanede yakalandı

Adana’da firari 8 torbacı operasyonla yakalandı

4 milyon TL değerinde 180 kilogram tütün ele geçirildi: 3 gözaltı

Mut’ta kayısı sezonu değerlendirme toplantısı

Otoyolda facianın eşiğinden dönüldü: Tıra çarpan cip yanarak küle döndü

"Dur" ihtarına uymayıp kaçarken polis memuruna çarptı

Mersin’de karayoluna çıkan atlar trafiği karıştırdı

Hafif ticari araç anne ve kızına çarptı

Depremzedeleri tedirgin eden patlamayla mahalle toz bulutu altında kaldı

Pompalı tüfekle saldırdı, silah tutukluk yaptı: O anlar kamerada

Yükleniyor