'Aile diş hekimliği modeli, tüm Türkiye'ye yayılmalı'

SAĞLIK 2.09.2022 09:55:39 0
ADANA Diş Hekimleri Odası Başkanı Fatih Güler, aile diş hekimliği modelinin, Türkiye genelinde yaygınlaşmasını beklediklerini belirterek, 'Almanya'da 65 yaş üstü bireylerde ağızda kalan ortalama diş sayısı 17'ye ulaşmış durumda. Ülkemizde 65 yaş üstü bireylerde ağızda kalan diş sayısının neredeyse total dişsizlik olduğunu düşünürsek uygulamanın çok faydalı olacağı kanısındayız' dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin genişletilmesi amacıyla aile diş hekimliği modeli, Eskişehir, Kırşehir ve Karabük'te pilot uygulama olarak hayata geçirildi. Uygulama kapsamındaki illerde 2 ile 12 yaş aralığındaki her çocuğa 1 aile diş hekimi tanımlandı. Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Fatih Güler, uygulamanın kısa sürede Türkiye genelinde yaygınlaşmasını beklediklerini söyledi. Güler, ağız ve diş sağlığı açısından gelecek nesillerde sağlıklı dişlerin ağızda kalabilmesi için koruyucu diş hekimliği modeli üzerinden gidilmesi gerektiğini uzun zamandır önerdiklerini ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.
'65 YAŞ ÜSTÜNDE AĞIZDA KALAN SAĞLIKLI DİŞ SAYISI ARTACAK'
Koruyucu diş hekimliğinin yıllardır Almanya'da uygulanan sistem olduğunu aktaran Fatih Güler, bu modelin ileri yaştaki kişilerin sağlıklı dişlerle hayatını sürdürmesini sağladığını vurguladı. Veriler de paylaşan Güler, 'Şu anda Almanya Diş Hekimleri Birliği'nin açıklamasına göre 65 yaş üstü bireylerde ağızda kalan ortalama diş sayısı 17'ye ulaşmış durumda. Ülkemizdeki 65 yaş üstü bireylerde ağızda kalan diş sayısının neredeyse total dişsizlik olduğunu düşünürsek bu uygulamanın çok faydalı olacağı kanısındayız' diye konuştu. 
Bu model için hizmet etmeye hazır iş gücü olduğunun altını çizen Fatih Güler, diş hekimliği fakültelerinde okuyan ve 5 yıl içinde mezun olacak 35 bin öğrencinin yanı sıra özelde çalışan 26 bin diş hekimi ile kamuda görev yapan 12 bin diş hekiminin belirli planlamayla koruyucu diş hekimliğine adapte edilebileceğini kaydetti. Uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaşmasını beklediklerini dile getiren Güler, 'Aynı eczanelerde olduğu gibi diş hekimlerinin nüfusa planlı bir şekilde ülke geneline yayılması, dağılımdaki dengesizliğin bozulması, büyükşehirlerdeki hasta yoğunluğunun azaltılması ve çocuklarımıza hizmetin yetişmesi açısından uygulamanın doğru olduğunu düşünüyoruz. Uzun dönemde de 0-18 yaş arası bireylerin hedeflenmesi gerekiyor' dedi. ()

Adana’da orman yangını

Akdeniz Belediyesinden ücretsiz metropolitan okul olgunluğu testi

ATO Başkanı Bayram: "2024 yılında gerçeleşen hibe tutarı 99 milyon 450 bin 344 TL"

Kahramanmaraş’ta yanan otomobil hurdaya döndü

Özel çocuklar mezuniyet coşkusu yaşadı

Paraşütle şehirler arası yolculuk: 7 saatte 230 kilometre uçtu

Kahramanmaraş’ta çeşitli suçlardan yakalanan 28 şüpheli tutuklandı

Kahramanmaraş’ta Sosyal Girişimciliğe Başlangıç Eğitimi

Deprem mezarlığında evlatlarının mezarını ziyaret eden baba: "Keşke sağ olsalardı da onlar da anne ve baba olsaydı"

İskenderun’da aranan 3 kişi yakalandı

Dörtyol’da motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı

İskenderun’da trafik kazası: 4 yaralı

Hatay’da çiftleşen yılanlar kameraya yakalandı

Zirai donu kayıpsız atlatan kayısıda bereketli hasat; 50 TL ile 70 TL arasında alıcı buluyor

Yaralandığı kazada ehliyetsiz motosiklet kullanmaktan 37 bin TL’lik ceza uygulanan sürücüden tepki

Balık tutarken 15 metreden düştü

Ölmeden ölüm ilanı verildi, duyunca şok oldu

Mersin’de ‘Gadir Hum Bayramı’ kutlandı

Mersin’de YKS’ye girecek öğrencilere uzman desteği

Mersin’de ’Babalar Günü’nde hem spor hem eğlence dolu kutlama

Baba ve kızları yan yana defnedildi

"İçindeki candan sorumluyum" dedi, saniyeler sonra ölüme sebep oldu

Kanala devrilen pikap, baba ve iki kızına mezar oldu

Firar eden kurbanlık, 10 gün sonra yakalandı

Su borusuna düşen yavru kedi kurtarıldı

Adana Ömer Refika Halıcılar Ortaokulu’ndan uluslararası başarı

Adana’da tırdaki tarım aletlerine zulalanmış 420 ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Dere yatağına kanalizasyon akıyor

Adli kontrolle serbest kalmıştı, yeni görüntüleri çıktı: Yaşlı adamı da sopayla dövmüş

Prof. Dr. Solmaz: "Aşırı şeker tüketimi kanser riskini artırıyor"

Yükleniyor