Adanalı çiftçiler yeşillenme hastalığına karşı teyakkuzda

DÜNYADA 33 ÜLKEDE GÖRÜNEN NARENCİYEDE YEŞİLLENME HASTALIĞI İÇİN 3 MİLYON 200 BİN TON NARENCİYENİN ÜRETİLDİĞİ ADANA’DA ÇİFTÇİLER ÇAĞRIDA BULUNUP KARANTİNA ÖNLEMLERİNİN ARTMASINI KIBRIS'TAN ÜLKEMİZE NARENCİYE ÜRÜNLERİN?

EKONOMİ 27.02.2024 10:22:24 0
Adanalı çiftçiler yeşillenme hastalığına karşı teyakkuzda

Dünyada 33 ülkede görülen narenciyede yeşillenme hastalığı için 3 milyon 200 bin ton narenciyenin üretildiği Adana’da çiftçiler çağrıda bulunup, karantina önlemlerinin artmasını, Kıbrıs’tan ülkemize narenciye ürünlerinin gelmemesini, transit geçişlerin yapılmamasını talep etti.

Dünyada turunçgillerin en önemli hastalıklarından biri olarak kabul edilen turunçgil yeşillenme hastalığı, bir tür böcek olan Asya turunçgil psillidi, (diaphorina citri) aracılığıyla geniş alanlara yayılabiliyor. Halihazırda dünyada 33 ülkede görülen ve en yakın Kuzey Kıbrıs’ta tespit edilen hastalık için karantina tedbirleri alınıyor.

Ülkemizde de karantina tedbirlerinin uygulandığı hastalık ile ilgili 3 milyon 200 bin ton narenciyenin üretildiği Adana’da çiftçiler çağrıda bulundu.

Turunçgil yeşillenme hastalığının bulaşması durumunda, Türkiye’nin ekolojik şartları göz önüne alındığında zararlının yüksek popülasyon düzeyine çıkarak yıkıcı etkileri olabileceği, ağaç ölümleri ile beraber büyük miktarda ürün ve ihracat pazarı kaybına neden olacağı belirtildi.

'Akdeniz meyve sineğinden daha tehlikeli'

Konuyla ilgili Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Doğan, hastalığı yayan zararlının, fidan ve aşı gözü gibi bitki üretim materyallerinin yanı sıra turunçgil bitkilerinin yeşil bölümleri ile odun ve budama artıkları ve en önemlisi de işlenmemiş meyve ticaretiyle yayıldığını söyleyerek, 'Ülkemizde bu hastalık görülmedi ancak dünyada 33 ülkede görüldü. Turunçgil yeşillenmesi hastalığı vektör böcekler aracılığıyla taşınıyor bu böcekler aslında bakteri taşıyorlar. Taşınan bu bakteriler böylelikle taşınan yerde yeşillenme hastalığına sebep oluyor. Hastalık çok çabuk yayılıyor. Turunçgil yeşillenmesi hastalığı Akdeniz meyve sineğinden daha kötü, en azından Akdeniz meyve sineğini kimyasallar ile önleyebiliyoruz. Yeşillenme hastalığının bir ilacı yok önleme şansımız yok, 33 ülkede karantinaya alındı, ülkemizde de karantina tedbirleri var' ifadelerini kullandı.

'Kuzey Kıbrıs’tan ürün gelmemeli'

Kuzey Kıbrıs’tan Türkiye’ye narenciye ürünlerinin gelmemesi ve transit geçitlerin yapılmaması gerektiğini aktaran Doğan, şunları söyledi:

'İki firma şu an Kıbrıs’tan Türkiye’ye narenciye getirmekte. Tarım Bakanlığı tarafından Kıbrıs’ta da kontroller yapılıyor, oradaki ürünler kapalı ortamda fümigasyon yapılıyor ve aletler dezenfekte ediliyor. Önlem alınıyor fakat ne kadar önlem alırsak alalım tır ve kamyonlar bahçe içerisine girdiklerinde tırın etrafına böcekler yerleşebiliyor. Onlar aracıyla böcekler ülkemize girerse bizim burada narenciyeyi kurtarma şansımız olmaz.'

'Böcekler ülkeye girerse bahçeleri kaybederiz'

Adana’nın önemli bir narenciye üretim merkezi olduğunu, hastalığın Adana’da görülmesinin ekonomiye ciddi zarar vereceğini vurgulayan Doğan, 'Sadece Adana ilimizde 850 bin dönüm alanda narenciye ekimi var. Bu seneki rekolte 3 milyon 200 bin tondu, beklediğimizden fazla rekolte oldu. Biz Türkiye narenciye üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini üretiyoruz. Bu böcekler ülkeye girerse bakteriler meyvelere bulaşırsa 5-8 yıl içerisinde bahçemizin hepsini kaybederiz. Milyonlarca insan buradan ekmek yiyor, para kazanıyor ve biz bu ürünleri yurt dışına gönderdiğimizde de ülkemize milyarlarca dolarlık döviz girmekte. Bu yüzden Tarım Bakanlığının çok sıkı tedbirler alması gerekiyor' diye konuştu.

Mersin’de pamuk fabrikası deposunda yangın, ekipler müdahale ediyor

Adana’da "sahte alıcı" çetesi çökertildi: 4 tutuklama

TESK bölge toplantılarının üçüncüsü Adana’da gerçekleştirildi

Gençleri sopayla dövdüğü iddia edilen şüpheli serbest kaldı

Yılanların dansı görüntülendi

Ameliyatla sağlığına kavuşacağını düşünen gence yapılan 20 saniyelik rahatlatan müdahale ilgi odağı oldu

Heyecanla yakaladığı 2 buçuk metrelik devasa köpek balığını denize bıraktı

Mersin’de uyuşturucu ile mücadele: 49 şüpheli tutuklandı

Anız yangını milyonluk tırı kül etti

Park halindeki minibüste ceset bulundu

Kahramanmaraş’ta atık yangını

Karpuz yüklü kamyon devrildi: 1 yaralı

Kahramanmaraş’ta LGS öncesi her köşe de bilgi

Yer yine Mersin: Bu kez 8 köpekbalığı ağlara takıldı

Ceyhan’da organize suç örgütü çökertildi

Başkan Seçer: "Sadece Türkiye değil, dünya bir su stresi yaşıyor"

Adana’da yıkım gerginliği

Adana Feke’de ev yangını: Orman ve itfaiye ekipleri söndürdü

Kahramanmaraş’ta Kırk Altı Meydan Kafe hizmete hazırlanıyor

İskenderun’da emniyet personeline özel sınav semineri

Reyhanlı’da inşa edilen Jandarma Ortaokulu’nun yapımında sona gelindi

Mersin’de çocuk işçiliğine karşı farkındalık semineri

TüvTürk muayene istasyonuna operasyon: 3 gözaltı

Uyuşturucu taciri 3 şüpheli tutuklandı

Jandarma Teşkilatının kuruluş yıldönümünde şehitler unutulmadı

Osmaniye’de araçla çarpışan motosikletteki 2 kişi yaralandı

Seçer: "Mersin, dünyanın en saygın fırsatlar kenti"

Mersin’deki kedi popülasyonu kısırlaştırma merkezi ile dengeleniyor

Günün kahramanı taksici: Caddeyi geçip insanların üzerine giden otomobili durdurdu

İsrail’in İran’ı vurmasının ardından İncirlik Üssü’nde sessizlik hakim

Yükleniyor