Seyhan'da Kadın Çalışanlara Regl İzni

İzmir Barosu, Tunceli Belediyesi’nden sonra DİSK Genel İş Sendikası ile Seyhan Belediyesi arasında imzalanan toplu iş sözleşmeleri ile kadın çalışanlar kendi istedikleri bir günde Regl izni kullanabilecek

02 Şubat 2021 Salı 18:22
Seyhan'da Kadın Çalışanlara Regl İzni

Seyhan Belediyesi’nde çalışan bin 700 işçi adına DİSK Genel İş ile Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri, işçi açısından kazanımlarla son buldu. Belediye’de en düşük işçi maaşı 3 bin 317 Liraya yükseltildi. Toplu İş Sözleşmesi ile Seyhan Belediyesi kadın çalışanlarına Seyhan Kent Konseyi Kadın Meclisinin önerisi ile İzmir Barosu ve Tunceli Belediyesi’nden sonra Seyhan Belediyesi’nde kadın işçilere de “Regl” izni hakkını elde etti.

Seyhan Kent Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre,  “Regl izni” ilk olarak Japonya'da 1945 yılında hazırlanan iş kanununa göre, ağır çalışma koşullarında olan sektörlerde çalışan kadın işçilere ücretli regl izni tanındı.  1987 yılında  Filipinler'de,  takip eden yıllarda ise Çin, Tayvan ve Endonezya'da çalışan kadınlara regl günlerinde kullanabilecekleri ücretli izin hakkı tanındı. Sonuç olarak Japonya’da 1945, Endonezya’da 1948, Güney Kore’de 2001, Tayvan’da 2013 yılından beri, Zambiya’da ise 2017 yılından itibaren regl dönemlerinde kadınlara özel izin uygulaması bulunuyor.

Avrupa ülkelerinde ara ara gündeme gelse de bu konuda atılan ilk adım 2017 yılında İtalya'da oldu. İtalya'da özel sektörde ve kamuda çalışan kadınların regl döneminde ağrılı geçiren işçi kadınlar ayda 3 gün ücretli izin kullanabiliyor.

TÜRKİYE'DE REGL İZNİ...

Türkiye'de regl izni ilk olarak 2004 yılında yalnızca "ağır ve tehlikeli işler" kapsamına giren işlerde çalışan kadınlara 5 gün olarak tanınmıştı. Bu madde Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği’nde yer almıştı. Ancak ilerleyen yıllarda çıkarılan bir yönetmelikle Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.  Alınan bu kararla adınlara regl iznine yönelik atılan bu adımlar silindi.

Çeşitli dönemlerde tekrar gündeme gelse de Türkiye'de regl iznini veren ilk kurum İzmir Barosu oldu. İzmir Barosu'nu ise Tunceli Belediyesi takip etti.

İzmir Barosu ve Tunceli Belediyesi’nden sonra Seyhan Belediyesi  ve DİSK Genel İş  ile imzalanan Toplu İş Sözleşmesinde Seyhan Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin de katkılarıyla kadın çalışanlar kendi istedikleri bir günde REGL izni alabilecekler.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.