Kalkınma ajansları 22 bin projeye 9.5 milyar TL destek verdi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kalkınma Ajansları aracılığıyla 22 bin 71 projeye destek sağlandığını açıkladı. Bakan Varank, Yarım kalan projelerde ödenen desteğin yararlanıcılardan geri tahsil edildiğini belirtti.

02 Ocak 2021 Cumartesi 12:40
Kalkınma ajansları 22 bin projeye 9.5 milyar TL destek verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, projelere Kalkına Ajansları aracılığıyla verilen desteklerle ilgili olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yazılı soru önergesi yöneltti. 

Gürer önergesinde, “Kalkınma ajanslarının faaliyete geçtiği tarihten itibaren yapılan proje sayısı kaçtır? Projelere destek yerilen miktar ne kadardır? Aynı kişi veya kurumlar yıllar itibarıyla birden fazla destek almış mıdır? Birden fazla destek alan kişi ve kurumlar hangileridir? Kalkınma ajansları tarafından en çok destek verilen bölgeler hangileridir? Kalkınma ajanslarının maddi destek verdiği projeler içinde yarım kalan proje olmuş mudur? Yarım kalan veya tamamlanmayan projeler için önceden ödenen destekler tahsil edilmiş midir? Bu şekilde destek alan ve aldığı destek geri tahsil edilen proje sayısı kaçtır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi. 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Varank, faaliyete geçtikleri tarihten itibaren kalkınma ajansları tarafından toplam 22 bin 71 projeye 2020 yılı fiyatlarıyla 9,5 milyar TL tutarında destek sağlanmış belirterek, yararlanıcıların eş finansmanıyla toplam 16 milyar TL’Lik yatırım hacmi oluşturulduğunu ifade etti. 

Başvuru sahiplerinin aynı takvim yılı içerisinde ilgili ajansa tek başına en fazla altı proje için destek başvurusunda bulunabileceğini belirten Bakan Varank, bunlardan işletmeler için en fazla bir tanesinin diğer başvuru sahipleri için ise en fazla iki tanesinin desteklendiğini vurguladı.

Ajanslara destek başvurusunda bulunabilecek kurum ve kuruluşları da açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, serbest bölge işleticileri, teknoloji transfer ofisi şirketleri ile teknoloji geliştirme bölgesi, endüstri bölgesi ve iş geliştirme merkezi gibi kuruluşların yönetici şirketleri ve kâr amacı güden diğer gerçek ve tüzelkişiler desteklerden faydalanabiliyor” dedi. 

Projelerin yarım kalması durumunda sözleşmelerin feshedilebildiğini anlatan Varank, “İlgili yönetmelikteki, hükme göre, mücbir sebep veya beklenmeyen hallerden dolayı fesih işlemi gerçekleştirilirse fesih tarihine kadar yararlanıcıların sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirdiği harcamalar, sözleşmede öngörülen destek oranında kendisine ödenir. Beklenmeyen hâl ve mücbir sebep dışındaki fesihlerde önceden ödenen destekler ise fer’ileriyle birlikte yararlanıcıdan tahsil edilmektedir” açıklamasında bulundu. 

GÜRER: “DESTEKLENEN PROJELER SONUCA ERMELİ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kalkınma ajansları tarafından hibe şeklinde yapılan desteklemelerin masaya yatırılması gerektiğini söyledi. Bazı kuruluş ve kişilerin bu desteklemelerden birden çok faydalanırken, bazı kuruluşların ve tüzel kişilerin kapsam dışı bırakılmasının gerekçelerinin açıklanması gerektiğine değinen Gürer, “Bu konuda çok şikâyet alıyoruz. Desteklemelerdeki kriterler ve projeleri değerlendirenlerle ilgili iddialara açıklık getirilmelidir. Yarım kalan projeler o noktaya kadar neden yol alıp orada kalmıştır. Bu gibi detaylarda kapsamlı ele alınmalıdır” şeklinde konuştu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.