'Ucuz otomobil ilanı' ile dolandıranların yöntemini DHA ekibi ortaya çıkardı

25 Aralık 2022 Pazar 11:29
'Ucuz otomobil ilanı' ile dolandıranların yöntemini DHA ekibi ortaya çıkardı

TÜRKİYE'de son günlerde araç alım-satımı için yoğun kullanılan bir e-Ticaret sitesinin aynısını yapıp, kurdukları sahte ödeme sistemine yönlendiren dolandırıcılar, vatandaşları mağdur ediyor.  ekibi, site üzerinde fark ettiği dolandırıcıyla iletişime geçip, araç satışı için konuştu. Telefonun ucundaki dolandırıcı, sahte ilan olduğunu fark ettiklerini belirten ekibe, "Bizim öyle işlerle işimiz olmaz. Yok daha neler " ifadelerini kullanıp, telefonu kapattı ve bir daha kendisine ulaşılamadı.
Son günlerde internet üzerinden sahte ilanlarla dolandırıcılık yapanlara yönelik emniyet ve jandarma ekipleri, operasyonlarını sıklaştırdı. Ekipler, 21 Ekim'de Adana merkezli 15 ilde bir e-Ticaret sitesi üzerinden yaklaşık 500 kişiyi 15 milyon lira dolandırdıkları belirlenen şüphelilere operasyon düzenleyip, 114 şüpheliyi gözaltına aldı. 17 şüphelinin tutuklandığı operasyonun ardından ekibi, e-Ticaret sitesini izlemeye aldı. Lüks bir otomobilin piyasa değerinin altında satıldığını fark edip, durumdan şüphelenen ekip, satıcıyla iletişime geçti. Türkiye'ye kayıtlı cep telefonu numarası bulunmayan ilan sahibine mesajla ulaşan ekip, karşıdaki kişi tarafından yurt dışı numarasına yönlendirildi. 
'KANADA'DAN GELİP DEVRİNİ VERECEĞİM'
Verilen cep telefonu numarasıyla mesaj yoluyla iletişime geçen ekibine, araç sahibinin Kanada'da olduğu bildirildi. Aracın güvenli ödeme sisteminden ödeme yapılıp satın alındıktan sonra Türkiye'ye dönüp devrini vereceğini belirten satıcı, e-Ticaret sitesinin bire bir benzerine ait sitenin linkini gönderdi. Ekibin girdiği sahte sitede, orjinal sitenin güvenli ödeme sistemi olarak bilinen 'Param Güvende' uygulamasının sahtesinin bulunduğu görüldü. Alıcının parayı aktarıp, talip olduğu ürünü teslim aldıktan sonra onay vermesiyle satıcının hesabına paranın geçirildiği butonun yerleştirildiği fark eden ekibince, bu butona tıklayıp para gönderilmesi halinde, paranın dolandırıcılara aktarıldığı saptandı.
'YAZAN ÇOK KİŞİ VAR'
ekibi, fark ettikleri sahte ilan dolandırıcısıyla cep telefonunda detayları konuştu. Dolandırıcı, "Araçta değişen ve benzeri hiçbir şey yok. Biz yazdan yaza geldikçe biniyoruz. Yazan çok kişi var, sipariş verirseniz ben pazartesi orada olurum. Sipariş geçilirse sabah 06.30-07.00 gibi gelmiş olacağım" ifadelerini kullandı.
'BİZİM ÖYLE İŞLERLE İŞİMİZ OLMAZ'
Bunun üzerine ekibi, "Sizin attığınız link siteye bire bir benziyor ancak orijinal sitede böyle bir ilan yok" dedi. Bunun üzerine dolandırıcı, "Kanada'dan paylaştığım için özel ilan olarak çıkıyor. O yüzden canlı destekten bilgi alabilirsiniz. Alma kardeşim o zaman. Kullandığınız ithamlar hiç hoş bir şey değil. Almayın siz. Attığım site zaten orijinal. Bizim öyle işlerle işimiz olmaz. Yok daha neler" diye konuşup, telefonu kapattı ve bir daha kendisine ulaşılamadı.. 
'BU ŞEKİLDE SATIŞIMIZ YOK'
Dolandırıcının sahtesini düzenlediği e-Ticaret sitesiyle iletişime geçen ekibi, Param Güvende uygulamasının sadece ikinci el elektronik ve benzeri işlemlerde geçerli olduğunu, araç atım-satım işlemlerinde teknik olarak bu uygulamanın sitede yer almadığını belirtti. Yetkililer, verilen link üzerinden bu şekilde satışın da söz konusu olmadığını, sahte ilanı veren kişinin hesabının kapatıldığını ifade etti. ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.