'Yeşil altın' defne tohumu yağı, geçim kaynağı oldu

15 Ocak 2023 Pazar 10:19
'Yeşil altın' defne tohumu yağı, geçim kaynağı oldu
MERSİN’in Silifke ilçesinde ormanlık alanlarda doğal olarak yetişen ve 'yeşil altın' olarak nitelendirilen defne ağaçlarının tohumlarından elde edilen yağ, köylülerin geçim kaynağı oldu. Çeşitli işlemlerden geçirilerek üretilen defne yağı, litresi 250 liraya satılıyor.
İlçede orman köylülerini defne yağı telaşı sardı. Neredeyse her kırsal mahallede ormanlık alanlarda yetişen defne ağaçlarının tohumları köylü kadınlarca toplanıyor. Yaklaşık 10 kilo defne tohumundan, 1 litre yağ elde ediliyor. Defneyi geçim kaynağı haline getiren köylüler, sabununu da üretiyor. Tohumlardan elde edilen defne yağı, litresi 250 liradan satılıyor.
ERKEN SAATLERDE TOPLUYORLAR
Defne tohumunun yağa dönüşümündeki zorlu yolcuğunu anlatan Feride Oğuz, “Defne yağını çıkartmak için sabahın erken saatlerinde kalkıp dağlardan toplamaya gidiyoruz. Ardından bu tohumları kazanlara koyup kaynatıyoruz ve sonrasında eziyoruz. Yeniden kaynatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Kazanların yüzüne çıkan yağları alıyoruz ve onları yine sürüyoruz ve satışa hazır hale getiriyoruz” dedi. ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.