TKKD Akdeniz Bölge Başkanı Türktekin: Taliban’nın eğitim yasağı üzüntü verici

23 Aralık 2022 Cuma 15:02
TKKD Akdeniz Bölge Başkanı Türktekin: Taliban’nın eğitim yasağı üzüntü verici
TÜRK Kadınlar Konseyi Derneği Akdeniz Bölge Başkanı Av. Meryem Türktekin, Afganistan’daki Taliban yönetiminin kız çocukları ve kadınlara eğitim yasağı getirmesinden büyük üzüntü duyduklarını söyledi.
Afganistan’da geçen yıldan beri ortaokul ve liselere, son alınan kararla da üniversitelere kız çocukları ve kadınların girmesinin yasaklandığını belirten TKKD Akdeniz Bölge Başkanı Av. Meryem Türktekin, “Biz Türk kadınları olarak  Afganistan'da kız çocuklarının ve kadınların eğitim hakkına getirilen yasaklamalardan derin üzüntü duyuyoruz.  Onların eğitimine devam etmesi sadece kadınlar açısından değil, tüm insanlığın geleceği açısından önem taşır. 2011 BM İnsan Hakları Eğitimi ve Öğretimi Bildirgesi’nde de belirtildiği üzere; eğitim, insan hak ve özgürlüklerinin gelişmesinde ve korunmasında büyük bir role sahiptir. Dolayısıyla eğitim hakkı, medeniyette gidecek yol açısından tüm insanlık için önem arz eden bir haktır” dedi. 
‘AFGANLI KADINLARIN YANINDAYIZ’
Taliban yönetiminin kararın endişe verici olduğunu belirten Türktekin, ”Bu ayrımcı uygulamalar, uluslararası insan hakları sözleşmelerine taraf olan Afganistan’ın sorumluluğunu doğuracak niteliktedir. Taliban yönetiminin çağımıza yakışmayan bu kararlarını tekrar gözden geçirmesi ve kız çocuklarının ve kadınların eğitime devam etmesi yönünde gerekli düzenlemeleri ivedilikle alması gerektiği düşüncesindeyiz. Türk kadınları olarak, haklı mücadelelerinde Afganlı kadınların yanındayız” diyen konuştu. ()

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.