Osmaniye’de çiftçilere 58 bin 525 adet zeytin fidanı dağıtıldı

08 Aralık 2022 Perşembe 13:44
Osmaniye’de çiftçilere 58 bin 525 adet zeytin fidanı dağıtıldı

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, ()-  OSMANİYE’de, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında, 58 bin 525 adet sertifikalı zeytin fidanı üreticilere dağıtıldı.
İl tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen programa, Vali Erdinç Yılmaz, il protokolü ve çiftçiler katıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç konuşmasında, Osmaniye için zeytin yetiştiriciliğinin çok önem arz ettiğini söyledi. Bu önemin ve zeytinin değerinin de gün geçtikçe artmakta olduğunu vurgulayan Müdür İlmeç, “Geçmişe dönüp baktığımızda son 20 yılda, Osmaniye'de 25 bin dekar alanda 460 bin adet zeytin fidanı varken, 2022 yılında yaklaşık olarak 5 milyon, 500 bin adet zeytin fidanına ulaşmış durumdayız. 5 bin 300 tonluk bir zeytin varlığından da bugün itibariyle, 103 bin tonluk bir zeytin varlığımız mevcut" dedi.
YAĞ ORANI DİĞER ÇEŞİTLERE GÖRE YÜZDE 7 DAHA YÜKSEK
Engebeli arazilerde ekilmek üzere çiftçilere 58 bin 525 adet zeytin fidanının dağıtımının yapıldığını ifade eden İlmeç, “Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanımızın bir talimatı olmuştu. 'Ekilmedik bir karış tarım alanı kalmasın' demişti. Biz de bu talimatlar üzerine özellikle ilimizde ekilmeyen engebeli arazilerin kullanılması, ekonomiye ve üretime kazandırılması için ilimize en uygun, engebeli arazilerde en uygun yetiştiriciliği yapılacak ürün zeytin olduğu için biz zeytini tercih ettik. Bakanlığımız da bunu uygun görmesiyle bugün bunu gerçekleştirmiş oluyoruz" diye konuştu.
‘ZEYTİNİN DE BAŞKENTİ OLALIM’
Vali Erdinç Yılmaz ise konuşmasında, “Yer fıstığının başkentliğini yapıyoruz. Yine turpun başkentliğini yapıyoruz. İnşallah böyle gidelim, zeytinin de başkenti olalım, olmamak için hiçbir neden yok. Zeytinleri özellikle değerli çiftçilerimiz kıraç alanlarımıza dikelim. Verimli düz arazileri diğer ürünlerle değerlendirelim. Çünkü zeytin zaten kıraç alanı, engebeli araziyi çok seviyor. Bizim bu anlamda arazilerimiz çok. Bugün itibariyle 5,5milyon civarındaki zeytin fidanlarımızın, inşallah bugün dağıtacağımız fidanlarla artışını sürdüreceğiz. 12. sıradaki yerimizi en kısa sürede daha önlere ilklere taşımalıyız" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından üreticilere, zeytin fidanları dağıtıldı. ()

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.