Osmaniye’de asılsız çağrı oranları düştü

10 Ocak 2023 Salı 10:36
Osmaniye’de asılsız çağrı oranları düştü
OSMANİYE 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Guddusi Arık, 2021 yılında, gelen çağrıların yüzde 71,65’inin asılsız olduğunu, 2022 yılında ise bu oranın yüzde 66,69 olarak gerçekleştiğini belirtti. Müdür Arık, “İki yıl kıyaslandığında asılsız çağrı oranımızda yüzde 4,96 oranında düşüş olurken asıl çağrı oranında ise yüzde 4,96 iyileşme oldu. Bu noktada vatandaşlarımız gerekli hassasiyeti göstermişlerdir” dedi.  
Müdür Guddusi Arık, tüm acil çağrıların aynı merkezden karşılanması amacıyla, Osmaniye’de 112 Acil Çağrı Merkezi’nin kurulduğunu, 27 Ocak 2021’de, İtfaiye, Jandarma ve Orman Yangın hatlarının devreye alındığını, 11 Mart 2021’de ise Ambulans, Polis ve AFAD Acil hattı devreye alınarak tüm acil numaraların “112 Acil Çağrı” hattı üzerinden karşılandığını söyledi.
E-CALL SİSTEMİYLE GELEN KONUMLA KAZAYA MÜDAHALE EDİLDİ
112 Acil Çağrı Merkezinde sunulan hizmetler hakkında bilgi veren Guddusi Arık, “Engelsiz 112 Projesi ile işitme ve dil-konuşma engelli kişilerin acil yardım hizmetlerine hızlı, etkin ve kolaylıkla ulaşabilmektedir. İşitme ve konuşma engelli vatandaşlarımız CİMER'e' Engelsiz 112 Acil mobil' uygulaması aracılığıyla başvuru yapabilmekte ve kendilerine verilen cevaplara yine bu uygulama sayesinde kolayca erişebilmektedir. Ayrıca ilimizde çağrı merkezine yabancı bir dilde çağrı düştüğünde alınan çağrı Ankara Acil Çağrı Merkezine Yeni Nesil 112 Yazılımı sayesinde yönlendirme yapılarak 112’yi arayan ve yabancı dil konuşan kişiler İngilizce, Almanca, Arapça ve Rusça dillerinde taleplerini yabancı dil havuzu operatörlerine iletebilmekte ve acil çağrı hizmetlerinden faydalanabilmektedir. E-Call Projesi ile bir araç kaza yaptığında sistem otomatik olarak devreye girerek 112 acil çağrı merkezini aramaktadır. 112 Acil Çağrı Merkezini, arayan aracın konum bilgisini araçta bulunan GPS ile tespit ederek araçta bulunan sensörler sayesinde araçta meydana gelen hasarı da yaklaşık olarak hesap edilerek Çarpma ile devreye giren sistem sayesinde araç içerisinde bulunan kişi veya kişiler ile Acil Çağrı Merkezinde bulunan görevliler karşılıklı olarak görüşebilmektedir. E- Call çağrısı alındıktan sonra Acil Çağrı Merkezinde Polis – Jandarma – Ambulans – İtfaiye bulunan tüm görevliler tarafından kaza yapan araca gerekli müdahale yapılmaktadır. İlimizde de E-Call sistemiyle 28 Eylül 2022 tarihinde Trafik Kazası konulu bir çağrı düşmüş olup konum bilgisi ile vatandaşa en kısa zamanda ulaşılmıştır. Vatandaş şok içerisinde arayıp yanlış adres vermesine rağmen E-Call sisteminden gelen konumla vatandaşa ulaşılmıştır.” dedi.
ASILSIZ VE ASIL ÇAPRI ORANLARINDA YÜZDE 4.96 DÜŞÜŞ
Arık, asılsız çağrı oranlarında düşüş, asıl çağrı oranlarında ise iyileşme görüldüğünü belirterek şunları söyledi: “27 Ocak­-31 Aralık 2021 tarihleri arasında toplam 635 bin 638 çağrı karşılanmış olup bu çağrıların 180 bin 222 asıllı olup 455 bin 416 asılsız çağrıdır. Asıllı Çağrı yüzde 28,35 Asılsız Çağrı yüzde 71,65 oranında gerçekleşmiştir. 1 Ocak-­31 Aralık 2022 tarihleri arasında toplam 631 bin 385 çağrı karşılanmış olup bu çağrıların 210 bin 332 asıllı olup 421 bin 053 asılsız çağrıdır. Asıllı Çağrı yüzde 33,31 Asılsız Çağrı yüzde 66,69 oranında gerçekleşmiştir. İki yıl kıyaslandığında asılsız çağrı oranımızda yüzde 4.96 oranında düşüş olurken asıl çağrı oranında ise yüzde 4.96  iyileşme olduğu vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti gösterdiği görülmektedir.”
GEREKSİZ MEŞKUL EDENLERE 1250 TL CEZA
Guddusi Arık, acil yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara daha hızlı ve sağlıklı hizmet sunulabilmesi için gereksiz çağrıların makul seviyelere düşürülmesi çalışmalarına devam edileceğini belirtti. Arık, “Bu amaçla 112 Acil Çağrı Merkezimizi gereksiz yere meşgul edenler hakkında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna gerekli başvurular yapılarak bu kişilerin kimlikleri ve mevcut adresleri de tespit edilerek Kabahatler Kanununun ilgili Maddesi doğrultusunda 2022 yılında 19 vatandaşa toplam 11 bin 781 idari para cezası uygulanmıştır. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 112 Acil Çağrı Merkezine asılsız ihbarda bulunan ve gereksiz yere meşgul eden vatandaşlara  1250 TL idari para cezası uygulanacaktır" dedi. ()


 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.