Onay Akbaş’ın kişisel resim sergisi Yenişehir’de açıldı

16 Haziran 2022 Perşembe 11:27
Onay Akbaş’ın kişisel resim sergisi Yenişehir’de açıldı
MERSİN'de sanatçı Onay Akbaş’ın 'Çizgi, Bir Uçtan Öbür Uca' adlı kişisel resim sergisi Yenişehir Belediyesi Ahmet Yeşil Sanat Galerisi ve Yenişehir Belediyesi Sanat Galerisi’nde açıldı.
Daha önce Paris ve İstanbul’da açılan, sanatçı Onay Akbaş’ın 1984 yılından günümüze kadar yaptığı çalışmalardan bir seçki sunan 'Çizgi, Bir Uçtan Öbür Uca' Yenişehir Belediyesinin sanat galerilerinde kapılarını açtı. 14 Eylül’e kadar sanatseverleri ağırlayacak olan sergi ile Yenişehir Belediyesi kısa sürede onuncu sergiye ev sahipliği yapmış oldu. Hazırlık çalışmalarında Onay Akbaş’ın bizzat yer aldığı sergi, 38 yıllık sanatsal üretimi vatandaşlarla buluşturuyor. 
Sergi açılışında konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Yenişehir Belediyesi Ahmet Yeşil Sanat Galerisi ve Yenişehir Belediyesi Sanat Galerisi çok önemli bir konuğu ağırlıyor. Onay Akbaş’ın1984 yılından bu yana çizdiği 255 eşsiz çalışması ile 32 tane tablodan oluşan bir sergi. Daha önce Paris’te ve Beşiktaş’ta açılan bu sergiye Yenişehir’de ev sahipliği yapıyoruz. Büyük bir emeğin ürünü, 38 yıllık bir geçmişi var. Mersinli sanatseverlerle buluşması bizim için de büyük bir mutluluk vesilesi. Onay Akbaş, daha önce yine galerilerimizde açtığımız ‘Leonardo da Vinci’nin 500. Yılına Saygı Sergisi’nin de sanatkârı ve fikir babası. Dolayısıyla bu ikinci buluşmamız. Sanatseverlerden büyük bir ilgi var. Ben Mersin’deki sanatseverlere bu anlamda teşekkür ediyorum. Ayrıca buraya henüz gelmemiş vatandaşlarımızı yaz boyunca açık olan bu sergiyi gezip görmelerini istiyorum. Burada farklı bir duruş, farklı bir olay var" dedi.
Sanatçı Onay Akbaş ise “Sanat ancak mekânlarda iyi sergilendiği ve sunulduğu şekilde yeşerir. Daha önce Leonardo da Vinci’ye saygı projemiz için buraya gelmiştim. Mekânı ve buradaki ilgiyi görünce, hakikaten Anadolu’da böyle bir mekânın yaşatılıyor olması beni çok heyecanlandırdı. 38 yıllık bir emeğin ürünlerini buraya getirdik. Ben bunu çok önemsiyorum yıllarca o sanatçıların ön tarafta eserlerini görürüz ama bir fikrin esere dönüşüyle ilgili bir fikrimiz olmaz, genellikle sanatçılar bu konuyu pek göstermezler ve göstermemeye çalışırlar çünkü orası sanatçının mahremidir. Aşçının mahreminin mutfağı olduğu gibi sanatçının mahremi de fikirleridir bu yüzden göstermek istemezler. Sanatçılar da aslında hayatın aşçılarıdır bir şekilde ve bunu göstermek bir cesaret işi. Ben bunu özellikle göstermek istiyordum çünkü bizim tarzımızda sanat üreten sanatçı sayısı çok azaldı. Dolayısıyla da dijital artık birçok şeyi artılarıyla eksileriyle beraber yutuyor. Bu çizme ve çizgi geleneğinin öğrencilere, gelecek kuşağa gösterilmesini ve sanatçının mutfağını, bir fikirden bir esere nasıl ulaşılıyor onun gösterilmesi açısından önemsedim. Özellikle gençlerin bunu görmesini istedim. Bu serginin Anadolu’ya açılmasını istiyorum, ilk basamağı da Anadolu’da Mersin Yenişehir Belediyesinde. Kendileri de olağanüstü her şeyimize ‘evet’ dediler sağ olsunlar. Buralara çok ciddi sergilerin geleceğine inanıyorum çünkü arkasında gerçekten inanmış ciddi bir kadro var. Bu sanat galerilerinin bizden sonra da çok ciddi çok profesyonel sanatçıların ilgisini çekeceğini ve eserlerini bu mekânda sergilemek isteyeceklerine eminim. Sanat eserlerinin gösterilmesi, sunulabilmesi için mekânlar lazım. Burada Yenişehir Belediyesinin inanılmaz güzel bir mekânı var" diye konuştu. ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.