Niğde, kişi başına düşen tarımsal hasılada Türkiye 4'üncüsü

18 Ağustos 2022 Perşembe 16:11
Niğde, kişi başına düşen tarımsal hasılada Türkiye 4'üncüsü
NİĞDE Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, kentin kişi başına düşen tarımsal hasılada Türkiye'de 4'üncü sıraya yükseldiğini açıkladı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, kentin tarımsal gelişimine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında, kentin tarım kimliğinin ön planda olduğunu belirten Baş, "Bundan sonra da tarımsal sanayiye dönük yatırımlarımız olacak. 2021 yılında 4.5 milyar bitkisel üretim değeri ve 3.1 milyar hayvansal üretim değerimiz ile toplam 7.6 milyarı aşan bir tarımsal hasılamız var. Kişi başına düşen tarımsal hasılamız 21 bin 413 TL ile Türkiye’de 4'üncü sıradayız. Her ilin bir kimliği olmalı, Niğde’nin de kimliği tarım ve tarımsal sanayidir” ifadelerini kullandı.
580 TON ELMA REKOLTESİ BEKLENİYOR
Niğde'nin, elma üretiminde Türkiye'de sayılı iller arasında yer aldığına vurgu yapan Baş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"İlimizde elma üretiminde bu yıl yaklaşık 580 bin ton civarın bir rekolte bekliyoruz. Türkiye’nin hem üretiminde hem de ticaretinde merkezi olma yolunda ilerliyoruz. Bunun sebebi de son 3 yıldır elmanın lojistiğini destekleyecek alt yapı tesislerimiz faaliyete geçtikçe bakanlığımız destekleriyle ve kırsal kalkınma destekleriyle bir noktada hem üretim hem de pazarlama ve işleme merkezi haline gelmeye başladık. Bundan sonraki süreçte bütün firmalardan, üreticilerden beklentimiz, üretim kısmımız tamam, işletme kısmımız tamam bundan sonra ihracatın da merkezi haline getirmektir. İlimizde üretilen ürünlerin ilimizde ihracat yapılması ilimizin ekonomisine ciddi katkılar sağlar. İlimiz yaş meyve sebze üreten illerinden bir tanesidir. İlimizde üretilen kirazların yüzde 80’i yurt dışına ihraç ediliyor. Kantalup cinsi kavunda da ihracatımız başladı. Kavunun direkt yurt dışı pazarı var ve sağlık açısından yurt dışında çok tercih edilen bir ürün.  Yani ilimizde üretilen elma, kiraz, patates ve kavun gibi birçok ürünümüzü ilimizde işleyerek yurt dışına direk ihraç ediyoruz." ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.