Niğde'de bal rekoltesi geçen yıla oranla yüzde 40 arttı

26 Temmuz 2022 Salı 13:27
Niğde'de bal rekoltesi geçen yıla oranla yüzde 40 arttı
TÜRKİYE'de keven balı üretiminde ilk sırada olan Niğde’de bahar aylarında ve yaz ayında etkili olan yağışlar nedeniyle geçen yıla oranla bal rekoltesinde yüzde 40 oranında bir atış bekleniyor. Niğde Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Ünal, 2021 yılında 500 ton olan bal rekoltesinin bu yıl yüzde 40 oranında bir atışla yaklaşık 700 ila 800 ton olacağının tahmin edildiğini kaydetti.
Türkiye’nin en kaliteli ballarının üretildiği illerin başında gelen Niğde’de bal hasadı başladığını belirten Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ünal, "Bu sene bahardan itibaren yağmurun bol olması sebebiyle arıcıların yüzü gülüyor. Baharın bereketli olması, polenin artması neticesinde arılar biraz şımardı. Burada şımarmaktan kastettiğimiz arıların oğula heves etmesi. Biz bu durumu arının geleceğini iyi gördüğü için üremelerinde artış oldu şeklinde yorumladık. Bu iyi bir durum gibi algılansa da oğul çıkartan arıların verimi düşük oluyor” dedi.
ARICILARIN YÜZÜ GÜLÜYOR
Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl verimin oldukça iyi olduğuna değinen Ünal, "Arıcılarımız sağma yapmaya başladılar. Arıcılarımızın hem verimden hem de oğul almadan dolayı yüzleri gülüyor. Biz yaklaşık 20 senedir bu işin içindeyiz ve bugüne kadar 3’üncü katın haricinde kovanlara ağların atıldığını duymamıştık. Fakat dün Çamardı bölgesinden bazı arkadaşlarımızla görüştük ve 4’üncü hatta 5’inci katın yani 50 çıtalı kovanların olduğunu öğrendik. Oğul çıkartan arıların verimi düşük olsa da geçen seneki rekolteye göre bu sene yüzde 40 daha fazla bal elde edeceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
MALİYETLER BAL FİYATLARINI DA ETKİLEDİ
Artan maliyetlerden kaynaklı olarak bu sene balın pahalı olacağını ifade eden Ünal, "Geçen yıllara nazaran her şeyin fiyatı arttığı gibi bal üretiminde de maliyet bakımından bir artış yaşandı. Geçen sene bin 500, 2 bin liraya giden bir teneke balın bu sene 3 bin 500, 4 bin liradan satılacağını düşünüyorum. Bundan sebep rekoltede yüzü gülen arıcımızın fiyatta pek güleceğini düşünmüyorum" dedi.
NİĞDE BALI 28 İLDE TÜRKİYE BİRİNCİSİ
Niğde’de bal üreticilerinin yürüttükleri çalışmalara değinen Ünal, “Niğdeli bal üreticileri olarak biz marka kent Niğde sloganıyla başlatılan projeye arıcılar olarak marka bal Niğde düşüncesiyle katıldık ve kaliteli bal üretilmesi için büyük gayret gösterdik. Türkiye genelinde 28 ilde 3 yıl boyunca balların parmak izi çalışması yapıldı. Çalışmanın sonunda Niğde balımız gerek polen itibariyle gerekse polenin değeri itibariye Türkiye’de 1'inci geldi” şeklinde konuştu. ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.