Mithatpaşa İlkokulu öğrencilerinden TEKNOFEST başarısı

02 Ağustos 2022 Salı 11:12
Mithatpaşa İlkokulu öğrencilerinden TEKNOFEST başarısı
OSMANİYE'de Mithatpaşa İlkokulu öğrencileri tarafından hazırlanan Acil Durum Kaldırımı Projesi, TEKNOFEST Akıllı Ulaşım Yarışmaları'nda 'en iyi sunum' ödülüne layık görüldü.
Mithatpaşa İlkokulu öğrencileri, sınıf öğretmeni Fatma Asker danışmanlığında hazırladıkları Acil Durum Kaldırımı Projesi ile TEKNOFEST Akıllı Ulaşım Yarışmaları'na katıldı. Öğrenciler Nursima Asker, Erva Arıkan, Nurten Duygun ve İpek Yılmaz'ın hazırladığı proje, Ordu'da düzenlenen yarışmada 'en iyi sunum' ödülüne layık görüldü.
Projeye ilişkin bilgi veren Fatma Asker, projenin acil durumlarda yaşanan gecikmelere çözüm getirecek ve aynı zamanda hayat kurtarabilecek proje olduğunu belirtti. Fatma Asker, il ve ilçe merkezlerindeki eski yerleşim yerlerinde tek yönlü, tek şeritli ve sağ tarafta araçların park halinde olduğu, sol tarafta da kaldırımın bulunduğu yollarda ambulans, itfaiye gibi geçiş önceliği bulunan araçların trafikte çaresizce beklememesi ve gitmesi gereken yere kısa sürede ulaşması için yapılan bir proje olduğunu söyledi.
Asker, hazırladıkları prototipteki çözümün ise şöyle olduğunu aktardı:
“Ambulans şoförü sıkışan trafiği açmak için uzaktan kontrol düğmesi ile sistemi çalıştıracaktır. Sistemin çalışması ile beraber kaldırımda bulunan yayaları uyaracak sesli ve ışıklı uyarı sistemi devreye girecek, yola bakan taraftaki otomatik dubalar inerken, kaldırıma gömülü olan otomatik dubalar yükselerek yayalar için güvenli alan oluşturulacaktır. Ambulans önündeki araçlar kendileri için oluşturulan acil durum kaldırımına çıkarak, açılan yoldan ambulansın geçmesi sağlanacaktır. Bu aşamalardan sonra araçlar tekrar yola konumlanırken bariyerler üzerinde bulunan sensörler sayesinde kaldırım tekrar eski haline dönecektir.”
Fatma Asker, projenin gerçek hayatta Türkiye’de ilk kez Osmaniye çarşı merkezinde Palalı Süleyman ile Atatürk Caddesi arasındaki Cevdet Sunay Caddesi üzerinde bulunan kaldırımda uygulandığını sözlerine ekledi. ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.