Mersin’de ağaçlar çiçek açtı, meyve verdi

10 Ocak 2023 Salı 10:32
Mersin’de ağaçlar çiçek açtı, meyve verdi

MERSİN'de mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı bahar havası yaratınca meyve ağaçlar çiçek açtı, bazı ağaçlar meyve verdi. 
Mersin’de, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi 'yalancı bahar' yarattı. Hava sıcaklığının 19 dereceyi gördüğü kentte meyve ağaçları çiçek açtı. Yalancı bahara aldanan ağaçlar rengarenk çiçek açarken, bazı ağaçlar ise meyve verdi. Soğuklarla birlikte açan çiçeklerin dökülecek olması ise üreticiyi kara kara düşündürmeye başladı. Arazide incelemelerde bulunan ziraat mühendisi Deniz Gürbüz, açık alandaki ağaçların çiçek dökmesinin rekoltenin düşmesine neden olacağını söyledi.
'MART'TA  AÇMASI GEREKEN ÇİÇEKLER OCAK'TA AÇTI'
Normal şartlara şubat ayı sonunda açması gereken elma, dut, erik, nektarin gibi meyve ağaçlarının zamanından önce çiçek açtığını belirten ziraat mühendisi Gürbüz, "Bu sene özellikle Çukurova bölgesinde havalar oldukça sıcak seyrediyor. Burası bir nektarin bahçesi. Bu tarihte çiçekleri görmezdik ama bir yalancı bahar havası var. Bu mevsimde çiçekler uykuda olurdu. Ancak bırakın çiçeği meyve görüyoruz. Bu bizim açımızdan kötü bir durum. Yalancı baharı yaşıyoruz. Şubat ayı sonunda uyanması gerekirdi, Mart ayı başında ise bahçe komple çiçekti. Kara kış dediğimiz ocak ayı ortasında çiçekleri görüyoruz" dedi.
'AÇAN ÇİÇEKLER DÖKÜLÜNCE REKOLTE AZALACAK'
Normal şartlarda mart ayında çiçek açan meyvelerin mayıs ayında ise hasat edilmeye başlanması gerektiğini ifade eden Gürbüz, "Bu hasadı yapılan erkenci meyvenin çoğu ihracata gidiyor. Ama bu sene böyle gider ve kışı yaşamazsak bitki yalancı bahara aldanarak çiçek açacak. Şubat ayı ortasında da don yaşanan günlerde çiçeklerini dökecek. Bahçeden nerdeyse meyve alamayacağız. Temennimiz bir an önce kışı yaşarız, yalancı bahar gider" diye konuştu.
Çiçek açan nektarin bahçesinin danışmanlığını yapan ziraat mühendisi Rıfat Ertok ise şunları söyledi:  "Bahçede hem çiçek hem de meyve kendini göstermiş durumda. Önümüzdeki haftalarda kara kış bekleniyor. Bu durumda istediğimiz rekolteyi alamayacağız. Üretici zor duruma düşecek. Umarım bir an önce kışı yaşarız. Çiçekler de zamanında açar." ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.