Mersin'in alternatif ürünü kivi bahçede 14 TL'ye satılıyor

11 Eylül 2022 Pazar 09:51
Mersin'in alternatif ürünü kivi bahçede 14 TL'ye satılıyor

TÜRKİYE'nin limon üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Mersin'in Erdemli ilçesinde alternatif ürün olarak yetiştirilen kivinin hasadına başlandı. Erdemli Ziraat Odası'nın öncülüğünde ilçede bin dönüm alanda yetiştirilen kivi, bahçede kilosu 14 liraya alıcı buldu.
İlçede bin dönüm alanda alternatif ürün olarak yetiştirilen kivi hasadına başlandı. Dalında 14 liradan alıcı bulan kivi, üreticisinin yüzünü güldürürken, özellikle Rusya ve Avrupa ülkelerine ihraç edilerek ilçe ekonomisine katkı sağlıyor. Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin ile beraberinde Başkan Yardımcısı Akif Kar, Meclis Başkanvekili Hasan Topçu da ilçeye bağlı bin 300 rakımlı Sinap Mahallesi'nde bulunan Ali Ayaz’a ait kivi bahçesinde hasada katıldı.
Başkan Şahin, ilçede domates ve limona alternatif olarak kivi yetiştirildiğini belirterek, "Erdemli Ziraat Odası olarak 5 yıl önce başlattığımız kivi üretimi için fidan yetiştirme çalışmalarımızın meyvesini almaya başladık. 5 yıl önce çiftçilerimize verdiğimiz fidanlarımız artık büyüdü ve meyve vermeye başladı. Erdemli’de yaklaşık bin dönüm alanda yılda 500 ton kivi üretimi yapılmaktadır. Dalında 14 liradan satılan kiviler fiyatı ile de üreticilerin yüzünü güldürüyor. Ben bütün üreticilerimize bol bereketli bir hasat sezonu diliyorum. Türkiye'nin limon üretiminin yüzde 65'ini karşılayan kentimiz için önemli bir alternatif" dedi.
KİVİLER RUSYA’YA GİDİYOR
Sinap Mahallesi'nde 8 dönüm alanda kivi üreticiliği yapan Ali Ayaz da üretimden memnun olduğunu, ürünlerin Rusya'ya ihraç edildiğini belirtti. Üretici Ayaz, "Ben 5 yıl önce şeftali bahçemizi söküp yerine kivi diktim. Erdemli Ziraat Odası Başkanlığı'nın öncülüğünde kivi yetiştiriciliğine başladım. Pazar sorunu ve alıcı sorunu olmayan kivilerimizi dalında kilosu 14 liradan satıyoruz. Fiyatlardan çok memnunuz. Hasadını yaptığımız kivilerimiz başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine de ihracat ediliyor. Bizim isteğimiz girdi maliyetlerinin düşürülmesi” diye konuştu.


 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.