Mersin'de zararlılarla biyolojik mücadele

02 Nisan 2023 Pazar 15:13
Mersin'de zararlılarla biyolojik mücadele

Mustafa ERCAN/MERSİN, ()-MERSİN Orman Bölge Müdürlüğü, çamkese böceğiyle başlattığı doğal mücadele kapsamında çok sayıda böcek yırtıcısı Calosoma Sycophanta üretimi yaparak doğaya bırakıyor.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlara zarar veren çamkese böceği ile başlattığı biyolojik mücadele çalışmaları devam ediyor. Mücadelede özellikle çevre dostu, çevreye zarar vermeyen ekolojik dengeyi bozmayan, biyolojik mücadele tercih edilirken 2011 yılından bu yana kimyasal mücadele yapılmadığı bildirildi.
Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, Bölge Müdür Yardımcısı Yaşar Yaman Sağlam, Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Veysel Önen, Mersin Orman İşletme Müdürü Adnan Zorlukan Aber, müdür yardımcısı, şefler ve Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Şubesi teknik elemanları ile birlikte laboratuvarda bulundu. Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, "Zararlı bir böcek olan çamkese böcekleri çam ağaçlarının ibrelerini yiyerek zarar vermekte, artım kayıplarına neden olmaktadır. Ancak hiçbir zaman kurutmamaktadır. Bu kapsamda, araziden toplanan yaklaşık 2 bin 300 adet çamkese böceği yırtıcısı Calosoma Sycophanta ergini, Davultepe Üretim Laboratuvarı'na getirilerek şubat ayı başı itibariyle üretime başlamıştır. Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğümüzün kontrolünde Mersin Orman İşletme Müdürlüğü Davultepe Orman İşletme Şefliğince 26 bin adet olarak planlanan Calosoma ergin larvaları çamkese böceği zararı görülen bölgemizin ormanlık alanlarına salınımı mart ayı itibariyle başlanmıştır. Yine bu yıl 9 Orman İşletme Müdürlüğümüz'ün görev alanında bulunan ormanlarda zarar yapan çamkese böceğine karşı salınım yapılmasına başlanmıştır. Bugüne kadar 50 hektarlık alana bin böcek, sene boyunca da 1350 hektarlık alana salınacak. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi. ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.