Mersin, 'çok şiddetli kuraklık' kategorisine geçti

03 Mart 2023 Cuma 17:09
Mersin, 'çok şiddetli kuraklık' kategorisine geçti
METEOROLOJİ Genel Müdürlüğü, ülke genelinde yayınladığı güncel kuraklık haritalarında Mersin, 'çok şiddetli kuraklık' kategorisine geçerken yetkililer vatandaşları tasarruflu olmaya davet etti.
Deprem bölgelerinden yoğun göç alan kentlerin başında gelen Mersin'de su kullanımı da kış şartlarına göre artış gösterdi. Bununla birlikte yaşanan kuraklık sebebiyle de önümüzdeki günlerde su sıkıntısı çekilebileceğine dikkat çeken MESKİ Genel Müdürlüğü, Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisi'ne kış ayı olmasına rağmen maksimum kapasiteye yakın yaklaşık yüzde 93 ile yüzde 96 oranlarında su çektiklerini açıkladı. Özellikle yaz aylarında su tüketiminin yüzde 50 oranında artacağını öngören MESKİ, yaşanan kuraklıkla da birlikte kentte ciddi oranda su sıkıntısı çekilebileceğine vurgu yaptı. MESKİ Genel Müdürlüğü Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı Dr. Emel Deniz Avcı "Devlet Su İşleri'nin ivedilikle Pamukluk Barajı'nı, İsale Hattı'nı ve Arıtma Tesislerini de yapılandırıp, devreye alması gerekmekte. Aksi takdirde daha büyük problemlerle karşılaşacağız. Biz MESKİ Genel Müdürlüğü olarak tüm kaynaklarımızı izlediğimiz, tüm içme suyu şebekemizi izlediğimiz, bununla beraber yine atıksu arıtma tesislerimizi ve aboneleri izlediğimiz Merkezi Veri Depolama Sistemi dediğimiz SCADA Sistemimiz aktif olarak devrede. Bu SCADA Sistemi ile online müdahaleleri gerçekleştirip, kaynaktan deşarja kadar suyu her basamakta izleyip, kayıp-kaçak oranlarını azaltıyoruz. Şehri belli basınç bölgelerine böldük, bu basınç bölgeleriyle beraber su tüketimlerinin, arızaların düzenli olarak takibini yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
'ARITTIĞIMIZ ATIK SULARI DA DEĞERLENDİRİYORUZ'
MESKİ olarak akıllı şehirler kapsamında akıllı sayaç uygulamasına da başladıklarını belirten Avcı, bu sayede kayıp-kaçak oranlarını azaltıp, su tüketimindeki rejimlerin düzenli olarak takibini yaptıklarını kaydetti. 
Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, "Yağmur ve kar yağışı yok. Yaylalarımıza baktığımızda normalde beyaz olarak görmemiz gereken yerlerin aslında yeşil ya da kahverengi olduğunu görüyoruz. Tabi bu durum şu anda belki çok hissetmesek bile, yazın su açısından ciddi sıkıntılar yaratacak bir durum. Bunun için gerekli önlemlerin önceden alınması gerekiyor" ifadesini kullandı.
'MERSİN'DEKİ 700 BİN EKSTRA NÜFUS SU SIKINTISI DAHA DA ARTIRACAK'
Zorlu, "MESKİ'nin su kullanım istatistiklerindeki değişimi değerlendirdiğinde yaklaşık olarak yüzde 15 civarında bir artışın olduğunu ifade ettik. Bu da 300-400 bin ekstra nüfus anlamına geliyor. Zaten kentimizde yaklaşık olarak 300-350 bin başka ülkelerden gelen misafirlerimiz var. Bunlarla ve depremden gelen vatandaşlarımızla birlikte aşağı yukarı 700-800 bin civarında fazladan nüfus bu kentte şu anda yaşıyor. Tabi bu kolay bir şey değil. Bu, kentteki altyapı, üstyapı hizmetlerini oldukça ciddi bir baskı altına almış durumda. Kuraklık yaşadığımız şu günlerde Mersin'in üzerinde 700 bin ekstra nüfusun oluşturmuş olduğu baskı sonucunda su konusunda ciddi sıkıntılar çekeceğimiz aşikar. Bu durum, Pamukluk Barajı'nın devreye alınması, su tasarrufu ile ilgili tedbirlerin devreye alınmasının oldukça önemli olduğunu gösteriyor" dedi. ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.