Hakan Alaca: Türkiye teknoloji alanında prestijli konumda

03 Ekim 2022 Pazartesi 14:12
Hakan Alaca: Türkiye teknoloji alanında prestijli konumda

ADANA, ()- ALACA Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Alaca, Türkiye’nin teknoloji, yazılım ve donanım alanında son yıllarda atağa kalktığını belirterek, gerçekleştirilen teknoloji ürünleri ve aplikasyon yazılımları ile önemli bir konuma geldiğini kaydetti.
Türkiye’nin teknoloji alt yapısının da güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Alaca Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Alaca, bu ürünlerin ihracatının yapılması ile birlikte Türkiye’nin önemli bir konuma sahip olacağının altını çizdi. Özellikle savunma sanayi alanında ve E- Ticaret noktasında ivme yakalandığını belirten Alaca, “Dünyanın gelişim ve değişim sürecinde teknoloji, yazılım ve dijitalleşme gibi unsurlar hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Bu teknolojik hamleler her geçen gün gelişiyor ve gelişmeye devam edecek. Önceden yazılım ve donanım alanında Türkiye’nin hacimli olmasa da belirli ölçüde ihracatı vardı. Fakat bu daha önceleri belli başlı markaların (beyaz eşya vb.. ürünler) üzerinden yapılıyordu. Günümüze baktığımız zaman ülkemizde teknoloji ihracatı her geçen gün gelişiyor ve hatta bazı alanlarda başı çeken ülke konumundayız diyebilirim. Beyaz eşya ürünlerinden bizi bu güne getiren teknolojiyi ele alacak olursak; Türkiye’nin yazılım alanında ciddi atılımlarını görmekteyiz. İHA, SİHA, çeşitli drone ürünleri, aplikasyonlar bunlara verebileceğimiz en iyi örneklerden birkaç tanesi. Hayata geçirilen bu ürünler uluslararası alanlarda kendini kanıtlamış ve ses getirmiş ürünlerdir. Özellikle savunma sanayi alanında ciddi atılımlar yaparak birçok ülkenin Türkiye’ye imrendiğini görmekteyiz. Tabi ki bu ürünlerin ortaya çıkmasında en büyük pay sahibi alanında uzman mühendislerimizdir. Donanımla entegre yazılımda sağlanan başarının yanı sıra sadece yazılımsal başarının da ciddi anlamda sağlandığını görebiliyoruz. Çeşitli aplikasyonlar ve oyun yazılımlarımız bunlara örnektir. Türkiye dijital eğlence ve oyun alanındaki ihtiyaçlarının büyük bir kısmını yurt dışından sağlayan bir ülkeydi. Son zamanlarda yerli yazılımcılarımızın kabiliyeti ile birlikte rüzgar tersine dönmüş oldu. Şuanda geldiğimiz noktada yerli yazılımcılarımız ve mühendislerimizin ürettiği oyun yazılımları ve aplikasyonlar Türkiye’nin ihtiyacını karşılamakla yetinmeyip bu ürünlerin ihracatı noktasında da ciddi bir ivme yakaladı diyebiliriz. E-Ticaret noktasında geliştirilen aplikasyonlar sayesinde günlük ihtiyacımız olan gıdadan giyime birçok alanda ihtiyaçlarımızı artık cep telefonumuzdan karşılayabilir duruma geldik ve bu aplikasyonların marka değerini artırmayı başardık. Bu şirketlerin temeline baktığımız zaman aslında çoğunun birer teknoloji şirketi olduğunu görmekteyiz” dedi.
'ÜLKEYE CİDDİ AVANTAJ SAĞLIYOR'
Kurulan bu şirketlerin ülkeye ciddi avantaj sağladığını belirterek, “Halihazırdaki bu şirketlerin ve kuruluşların ülkemize ciddi avantajlarını değerlendirecek olursak; Gerek ulusal, gerekse uluslararası iş gücüne ciddi katkı sağlıyorlar. Akabinde ortaya koyulan ürünlerden dolayı milli gelire önemli katkıları var. En önemli nokta ise pandemi döneminde izolasyonun sağlanması açısından büyük önem taşıdı. Buradan kazanılan alışkanlık ile birlikte artık insanlar tek tuşla sipariş vererek istediği ürüne ulaşma konforuna sahip oldu” diye konuştu.
'DAHA FAZLA DESTEKLENMESİ GEREK'
Teknoloji ve yazılım alanındaki bu başarıların daha fazla desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Alaca, “Ülkemizin prestij noktasına bakacak olursak; Özellikle İHA ve SİHA ülkemize maddi getirinin yanı sıra temsiliyet noktasında ciddi bir prestij kattı. Yine keza çeşitli teknoloji şirketlerimiz de marka değerlerini artırarak tüm dünyada dikkat çeker bir ivme yakaladı. Dünya geneline baktığımız zaman bu girişimler ülkemiz için yeterli midir? Değildir… Fakat her biri ülkemiz açısından çok kıymetli kazanımlardır. Ülkemizin teknoloji alt yapısının güçlü hale getirilmesi gelecek açısından hayati önem taşıyor. İleri teknoloji ürünlerinin ihracatına yönelmemiz Türkiye’nin teknolojik alt yapısının güçlenmesini sağlayacaktır. Bu ileri teknoloji ürünlerinin ortaya çıkması için de yine özverili bir çalışma ve destek gerekiyor. Bu noktada tüm oklar yine üretimi gösteriyor.  Teknoloji ürünlerinin üretilmesi noktasında başarı elde edip bu ürünlerin de ihracatını yapabilmek için alt yapı gücümüzü geliştirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.