Dronla aranıp bulunan puhu kuşu, tedavi altına alındı

24 Kasım 2022 Perşembe 10:48
Dronla aranıp bulunan puhu kuşu, tedavi altına alındı
OSMANİYE’de Kırmıtlı Kuş Cenneti Havzası'nda uçamadığı fark edilip, gözden kaybolan puhu kuşu, dronla havadan arama yapan doğaseverlerin uzun uğraşları sonucu bulunup, tedavi altına alındı. 4 metreyi geçen sazlıkların arasında alınan kuş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.
Kırmıtlı Kuş Cenneti'nde çektiği kuş ve doğa fotoğraflarıyla bilinen Kırmıtlı Eski Belediye Başkanı Ali Murtaza Doğan tarafından yaklaşık 3 gün önce puhu kuşu bulundu. Hareket edemeyen kuş bir süre sonra sazlıkların arasına kaçarak ortadan kayboldu. Durumun sosyal medyada yayılmasıyla bölgeye Adana’dan doğaseverler gelerek, kaybolan kuşu aramaya başladı. Sazlıklar arasında kaybolan puhu kuşunun bulunması için dron da kullanıldı. Sazlıkların 4 metreyi geçmesi nedeniyle doğaseverler arama çalışmalarına devam etti.  Çalışmalarda bölgeyi yakından tanıyan Ali Murtaza Doğan, kuşu, bitkin bir halde sazlıklar arasında buldu. Aç ve susuz kaldığı için bitkin görülen kuşa hemen doğaseverler tarafından şekerli su verildi. Kuşun bulunması nedeniyle büyük bir mutluluk yaşayan doğa fotoğrafçısı Ali Murtaza Doğan, "Gerçekten çok mutluyum. Umudum çok fazla yoktu. Çünkü ilk gördüğümüzde kuş yaralı gibiydi uçamıyordu. Bölgedeki başka vahşi hayvanlar tarafından ölmüş olabileceğini düşündük. Ama sağ olsun Adana’dan gelen öğretmen arkadaşlarımızla kuşumuzu sazlıklar arasında sağ salim bulduk”  dedi.
TEDAVİSİNİN ARINDAN DOĞAYA BIRAKILACAK
Doğan, buldukları puhu kuşunu kendi aracıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerine götürerek teslim etti.  Burada veteriner hekim tarafından kuşun ilk tedavisi yapıldıktan sonra bir süre müşahede altında tutulup, herhangi bir sağlık problemi olup olmadığı tespit edildikten sonra yaşadığı bölgeye götürülerek bırakılacağı kaydedildi. Kuşun tedavisi ile ilgili DKMP Osmaniye Şube Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada ise şöyle denildi: “Osmaniye İli Kastabala Sulak Alanı sınırlarında duyarlı vatandaşımız Ali Murtaza Doğan tarafından bitkin halde bulunan ve yaklaşık 20 yıldır gözlemlenmeyen puhu, Şube Müdürlüğümüzce teslim alındı. Yaban Hayvanı Acil İlk Müdahale Merkezi'nde bakıma alınan kuş, en kısa sürede doğaya geri bırakılması planlanmaktadır.” ()

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.