Depremzedelere yönelik Kadın Yaşam Merkezi Adana’da kurulacak

06 Nisan 2023 Perşembe 15:35
Depremzedelere yönelik Kadın Yaşam Merkezi Adana’da kurulacak
ADANA Büyükşehir Belediyesi, çok sayıda kurum ve kuruluşla, Kadın Yaşam Merkezi ve başka sorunların tespiti ve çözümü için yoğun çalışma ve görüşmeler gerçekleştiriyor.
Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı, Kadın Koalisyonu ve Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği (KÖVED) iş birliğinde, Adana’da depremden zarar görenlere ve deprem bölgesinden gelenlere destek vermek amacıyla çeşitli güçlenme çalışmaları yapmak üzere Kadın Yaşam Merkezi kurulması için çalışma başlatıldı.
6 Şubat 2023 tarihli, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında afet bölgesinde ihtiyaçları ve kaynakları buluşturmak üzere Kadın Koalisyonu Afet Koordinasyon Ağı kuruldu. Bu kapsamda, yol haritası belirlendi; afet alanında destek çalışmaları ve savunuculuk grupları oluşturuldu. Afet alanında destek çalışmaları grubunda destekler devam ederken uluslararası ilişkiler de kuruldu ve bu daha çok savunuculuk grubunda gerçekleştirildi. Savunuculuk grubunda bir yandan da kamuoyuna, iktidara ve muhalefete rollerini anımsatan basın açıklamaları ve bildiriler yayınlandı. Bu süreçte ilk olarak Sivil Toplum için Destek Vakfı (STDV), Kadın Koalisyonu'nun afet bölgesinde ve yerleştirme yapılan illerde ihtiyaçlara ve hak ihlallerine yönelik tespit, koruma ve önleme çalışmalarını destekliyor. Bu çalışmalarla birlikte “Kadın Yaşam Merkezi Uygulama Modelleri” de geliştiriliyor. İlk Kadın Yaşam Merkezi’nin Adana’da kurulması planlanıyor. Adana Büyükşehir Belediyesinin ortaklığında kurulacak bu merkezde  mevcut hizmet alanlarının kapsayıcılık ve kadınların ihtiyaçları gözetilerek değerlendirilmesi ve bu alanların Merkez içerisinde düşünülen fonksiyonlarla desteklenerek kapsayıcılığının ve ihtiyaca cevap üretme kapasitesinin arttırılması hedefleniyor. 
Kadın Yaşam Merkezleri aracılığıyla, depremzede kadınların temel ihtiyaçlara, ekonomik, istihdam ve sosyal desteğe erişimini sağlamak, afet acil durumlarında kadınların maruz kalabileceği olası istismar ve şiddete karşı koruyucu ve önleyici çalışmaların yapılması, dayanışma ve sosyalleşme ortamlarında bir araya gelmeleri aynı zamanda çamaşır yıkama ve duş ihtiyaçlarını giderecek mekanların da kurulması tasarlanıyor. Merkezde yapılacak çalışmaları planlamaya destek olması açısından Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Kadın Koalisyonu, Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği (KÖVED) temsilcilerinden oluşan bir grup tarafından 30-31 Mart tarihleri arasında Hatay ve ilçeleri ile Mersin’de çeşitli gözlem ve görüşmeler gerçekleştirildi. )

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.