Bahçe’de telli terbiye sistemli üzüm bahçesi kuruldu

05 Ocak 2023 Perşembe 13:36
Bahçe’de telli terbiye sistemli üzüm bahçesi kuruldu
OSMANİYE’nin Bahçe ilçesinde, telli terbiye sistemli üzüm bahçesi tesisi demonstrasyonlarının kurulumu tamamlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında her bir çiftçiye 3,5 dekar olmak üzere toplam 5 yatırımcıya 17,5 dekar üzüm bağı demonstrasyonu kuruldu. 5 çiftçi yararlandığı program kapsamında, üzüm bağlarının ilçeye bağlı Kaman, Aşağı Kardere ve Yukarı Kardere köylerinde kurulduğu belirtildi. Telli terbiye sistemli üzüm bahçesi tesisi demonstrasyonunun toplam bütçesinin 1 milyon 138 bin 575 TL olduğu, sertifikalı asma fidanı, destek sistemi yapımı, damlama sulama sistemi kurulumu ve ihata tel çit yapımı maliyetinin tamamının projeden karşılandığı belirtildi. Demonstrasyonlarda ise Kabarcık, Hönüsü, Royal, Red Globe ve Trakya İlkeren çeşitlerine yer verildiği aktarıldı.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Refik Müftüoğlu, üzümün iklim ve toprak istekleri yönünden çok seçici olmaması, çoğaltma yöntemlerinin kolay olması ve farklı şekillerde değerlendirilmesi gibi sebeplerden dolayı Telli Terbiye Sistemli Üzüm Bahçesi Tesisi Demonstrasyonlarının dünyadaki en yaygın kültür bitkilerinden birisi olduğunu söyledi.
Müftüoğlu, “Dünyanın en eski ve köklü bağcılık kültürüne sahip olan Anadolu toprakları, uygun iklim ve toprak koşulları ile birçok üründe olduğu gibi asmanın da gen merkezi durumundadır.
Üzüm, enerji kaynağıdır. İçindeki protein, doğal şeker, vitaminler, mineral maddelerle en kuvvetli antioksidandır. İnsan sağlığına birçok faydası vardır. İnsan vücudundaki zararlı maddeleri etkisiz hale getirmekte, kalp ve damar sistemindeki dokulara esneklik sağlamaktadır.
Dünyada toplam 6,7 milyon hektar alanda, 73,5 milyon tonun üzerinde üzüm üretimi yapılmaktadır. Türkiye’de 2021 yılında, 390 bin hektar alanda 3,7 milyon ton üzüm üretimi yapılmıştır. Osmaniye’de 1.241 dekar alanda üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üzüm yetiştiriciliği Bahçe ilçemizde geleneksel olarak yapılan bir tarımsal faaliyettir. Pekmezlik ve şıralık üzüm, ilçe çiftçileri için önemli bir gelir kaynağıdır. Ancak ilçede üzüm üretiminde telli terbiye sisteminin az biliniyor olması, bağlarda damla sulama uygulamasının yapılmaması, üretimde uygun anaç kullanılmaması gibi verimi ve kaliteyi kısıtlayıcı unsurlar bulunmaktadır. Bu demonstrasyonlarla, proje bölgesinde modern üzüm yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır” dedi. ()
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.