Amik Ovası'nda kuraklık manzaraları ortaya çıktı

21 Ocak 2023 Cumartesi 09:37
Amik Ovası'nda kuraklık manzaraları ortaya çıktı
HATAY'ın tarım arazilerinin yer aldığı Amik Ovası'nda beklenen yağışlar gelmeyince kuraklık manzaraları ortaya çıktı.  Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berkant Ödemiş, "Bölgedeki çiftçilerin su kullanımı konusunda eğitimlerinin bir an önce tamamlanması sağlanmalıdır” dedi.
Hatay başta olmak üzere Türkiye'nin birçok bölgesinde yağış miktarlarında azalma meydana geldi. Akdeniz bölgesinin önemli tarım merkezlerinden Amik Ovası'nda önceki yıllara kıyasla yağış miktarlarında ciddi düşüşler olduğu belirtildi. Son yıllardaki yağış miktarlarındaki değişkenliklerin, Türkiye’deki su kaynakları üzerinde önemli derecede etki etmeye başladığını ifade eden Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berkant Ödemiş, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son üç aylık yağış verilerine baktığımızda, güney ve doğu Akdeniz bölgesi, güney ve doğu Anadolu bölgesi ve özellikle Ege bölgesinin bir kısmında yoğun şekilde yağış miktarlarındaki azalmayla karşı karşıya kalmış durumdayız. Bu bölgelerde aynı zamanda, tarımsal üretimin Türkiye için çok önemli olduğu bölgeler. Bu nedenle, yağış miktarlarının azalması özellikle yeraltı su kaynaklarının depolanmasında, yeraltı su kaynaklarının hacminde önemli ölçüde gelecek sezon için riskler olduğunu ortaya koymuş durumdadır” diye konuştu.
'ÇİFTÇİLERİN EĞİTİM ALMALARI GEREKİYOR'
Hatay bölgesi ve başta Amik Ovası olmak üzere yağış miktarlarının yıldan yıla gittikçe azaldığını hem de bu azalmanın önemli ölçülerde olduğunu belirten Ödemiş, şunları kaydetti: “2018 yılından bu yana baktığımızda, yıllık metrekare başına düşen yağış miktarı yaklaşık bin 400 milimetrelerden 2021 yılında 935 milimetreye kadar düşmüş durumda. Kaba bir hesapla dekara yaklaşık 400 ton su kaybı demek. Bununla birlikte yaz aylarında artan sıcaklığa bağlı bitki su tüketimindeki artışlar Amik Ovası'nda tarımsal su kullanımında daha büyük risklerin kapımızda olduğunu gösteriyor. Ortalama olarak, Amik Ovası'na düşen yağış miktarları, 2021 yılı kıyaslandığında yüzde 30, yüzde 40 azalmış durumda. Eğer yağışların bu şekilde seyretmesi söz konusu olursa, gelecek sezon için özellikle sulama mevsiminde yeraltı sularını kullanan çiftçilerimiz için su kullanımı açısından büyük problemlerin ortaya çıkacağı büyük bir gerçek. Bu nedenle yapılması gereken en önemli şeylerden bir tanesi bölgedeki çiftçilerin su kullanımı konusunda eğitimlerini bir an önce sağlanmalıdır.” ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.