Adana'ya 'Tıbbi Aromatik Bitki Üretim Tesisi'

20 Eylül 2022 Salı 14:52
Adana'ya 'Tıbbi Aromatik Bitki Üretim Tesisi'
ADANA'da Seyhan Belediyesi ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) iş birliği ile kurulan ‘Tıbbi Aromatik Bitki Üretim Tesisi’ törenle açıldı. Tesiste sera, topraksız tarım gibi yöntemlerle katma değeri yüksek birçok ürün yetiştiriliyor. 
Seyhan Belediyesi, Seyhan Üreten Kadınlar Kooperatifi ve IOM iş birliğiyle hazırlanan proje kapsamında Seyhan Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü yerleşkesinde 750 metrekare alana 'Tıbbi Aromatik Bitki Üretim Tesisi’ kuruldu. Bir süredir üretime devam eden tesisin açılış töreni ise bugün gerçekleşti. Melisa, kadife çiçeği, sarı kantaron, adaçayı, sardunya, kekik, tıbbi papatya, lavanta, biberiye, fesleğen, nane, stevia, altın otu, ekinezya, kuşkonmaz, ananas, passiflora (çarkıfelek) gibi bitkilerin sera, topraksız tarım gibi yöntemlerle yetiştirildiği tesisin açılışına Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, IOM Program Koordinatörü Torsten Haschenz, Seyhan Üreten Kadınlar Kooperatifi üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
‘BU TÜR PROJELERE DESTEĞİMİZ SÜRECEK’
IOM Program Koordinatörü Torsten Haschenz, hem sığınmacıları hem de tarımı merkeze koyan bu tür projelere destek vermeyi sürdüreceklerini kaydetti. Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ise dünyanın en büyük sorunun küresel ısınma ve iklim değişikliği olduğunun altını çizerek, projenin önemine değindi. Konuşmaların ardından tesisin açılışı Akay ve beraberindekilerin kurdele kesimiyle yapıldı. Ardından açılışa katılanlar, üretilen bitkileri inceledi.
'KATMA DEĞERİ YÜKSEK BİTKİLER ÜRETİYORUZ'
Başkan Akay, bu tesisin küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunlarına karşı örnek olduğunu belirterek, "Adana gibi bir bölgede doğru yöntemlerle tropikal ürünler bile yetiştirebiliriz. Tesisimizde sığınmacılar da çalışıyor ve ekonomik hayata katılıyorlar. Üretilen katma değeri yüksek tıbbi aromatik bitkiler, işlenerek kazanca dönüştürülüyor. IOM’un bu tür hibelerini hem ülkemize hem de sığınmacılara yararlı olacak şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Burada ananas dahi üretiyoruz. Aslında tropikal ülkelerde yetişen bir meyve. Üstelik ciddi miktarda döviz ödenerek ülkeye getirtiliyor. Bunun gibi örnek verilebilecek sayısız bitki var. Güzel bir üretim ağı oluşturduk" diye konuştu. ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.