Adana'da bu yıl hedef 20 milyon sazan üretimi

08 Haziran 2022 Çarşamba 12:23
Adana'da bu yıl hedef 20 milyon sazan üretimi
ADANA İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonu’nda yeni balık yetiştirme sezonunun ilk adımı atılarak anaç sazan balıklarından sağım yapıldı. İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, bu yıl 20 milyon balık üretmeyi hedeflediklerini söyledi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü kullanımındayken bir süre önce Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne devri yapılan Adana  Su Ürünleri Üretim İstasyonu’nda yavru sazan balıkları yetiştirmek için anaç sazan balıklarından sağım yapıldı.
DSİ Barajiçi Tesisleri’nde bulunan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim İstasyonu’ndaki balık sağım etkinliğine İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin de katıldı. İstasyonun kuluçkahane kısmındaki mini havuzlara bir gün önce alınan ve sağım için hazırlanan anaç balıklardan yumurta sağımını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, yeni üretim sezonunda hedeflerinin geçen yılın üzerinde yavru balık üretmek olduğunu dile getirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü desteğiyle yürütülen yavru balık üretiminin Türkiye genelinde yedi ilde gerçekleştiğini ifade eden Tekin, “Geçen yıl 8 milyon larvadan 6 milyon yavru sazan balığı elde ettik. Bunları bizim ildeki göl ve göletlere bıraktık ayrıca bize bağlı olan çevre illere dağıtımını yaptık ve o illerdeki göl ve göletlere bırakılmasını sağladık. Bu yıl yeni sağım dönemi başladı. Şu anda ikinci sağımı yapıyoruz. 16 milyon yumurta elde edildi. Bir sağım daha yapılacak. Bununla birlikte toplamda 20 milyon balık elde edeceğiz. Bakanlığımızın belirlediği program dahilinde bize bağlı illere üretilecek yavru balıkların sevkiyatını yapıp göl ve göletlere yeni sezonda bırakılmasını sağlayacağız”dedi.
Üretim istasyonunda bu yıl daha verimli bir sezon geçireceklerini vurgulayan Tekin, “Göl ve göletlerde sazan varlığı miktarını artırmak, böylece de buralardan vatandaşın geçimini sağlamasını amaçlıyoruz. Birçok göl ve gölet, balıkçılık sayesinde ciddi istihdam sağlıyor” diye konuştu.  
İSTASYONDA 20 HAVUZ AKTİF
Farklı büyüklükte 9’u beton, 11’i toprak 20 yavru ve anaç balık havuzunun yer aldığı istasyonda, teknik personellerce sağımı yapılan balık yumurtaları daha sonra dölleme işleminden geçiriliyor. Dölleme yapılan yumurtalardan 72 saat sonra larva balıklar çıkmaya başlıyor. Yumurtadan çıktıktan sonra özenle bakımları yapılan larva balıklar bir süre mini havuzlarda beslendikten sonra istasyon içindeki toprak havuzlara alınarak 5-6 santimetre büyüklüğe gelene kadar  bakılıyor ve daha sonra göl ve göletlere salınmak üzere çevre illere gönderiliyor. ()

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.