ÇUKUROVA HABER AJANSI

Acil durum kaldırımı projesi ile TEKNOFEST’in ilgi odağı oldular

Bölge

OSMANİYE Merkez Mithatpaşa İlkokulu sınıf öğretmeni Fatma Asker ve öğrencileri Nursima Asker, Nurten Duygun, Erva Arıkan ve İpek Yılmaz tarafından hazırlanan “Acil Durum Kaldırımı” projesi, 2022 TEKNOFEST Karadeniz Festivalinde ilgi odağı oldu.
30 Ağustos - 4 Eylül tarihleri arasında Samsun Çarşamba Havalimanında yapılan Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivaline, A01 Osmaniye Cebir Takımı adıyla katılan ekip, Akıllı Ulaşım Yarışmasında Türkiye’de ilk 10 takım arasına girerek Teknofest Karadeniz’de projelerini tanıttı.
Dünyada başka örneği bulunmayan, yerli ve milli işlemci kartı Deneyap Kart ile projelerini hazırlayan takım, Acil Durum Kaldırımı Projeleri ile TEKNOFEST'te Osmaniye’yi temsil etti.
Proje, il ve ilçe merkezlerinde bulunan eski şehirleşmelerin tek yönlü, tek şeritli dar yollarında, yoğun trafikte sıkışan ambulansın yaşanan gecikmelerine çözüm bulmak için hazırlandı. Bu kapsamda, kaldırımların yeniden düzenlenip, araçların kaldırımın düzenlenen kısmına çıkması ve açılan yolun orta kısmından, geçiş önceliği olan araçların güvenli bir şekilde geçişi sağlandı ve gerçek hayatta uygulamalı olarak Osmaniye Merkezde yapıldı.
Sınıf Öğretmeni Fatma Asker, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Ambulans şoförü sıkışan trafiği açmak için uzaktan kontrol düğmesi ile sistemi çalıştıracaktır. Sistemin çalışması ile beraber kaldırımda bulunan yayaları uyaracak sesli ve ışıklı uyarı sistemi devreye girecek, kaldırıma gömülü olan bariyerler yükselerek yayalar için güvenli alan oluşturulacaktır. Ambulans önündeki araçlar kendileri için oluşturulan acil durum kaldırımına çıkarak, açılan yoldan ambulansın geçmesi sağlanacaktır. Bu aşamalardan sonra araçlar tekrar yola konumlanırken bariyerler üzerinde bulunan sensörler sayesinde kaldırım tekrar eski haline dönecektir.”
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı), Baykar Teknoloji Lideri ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’da, TEKNOFEST 2022 Akıllı Ulaşım Yarışmasına katılımlarından ve en iyi sunum ödülüne layık görülmelerinden dolayı öğrencileri tebrik edip, başarılar diledi. ()

FOTOĞRAFL

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.